Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szárazföldi hadműveletre is felkészül az izraeli hadsereg

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 16. 11:02

Beni Ganc tábornok, vezérkari főnök Izraelben engedélyezte a hadsereg előkészítését egy szárazföldi hadművelethez, és megkezdték a tartalékosok behívását egy esetleges szárazföldi behatoláshoz a Gázai övezetbe – közölte Joáv Mordeháj dandártábornok, az izraeli hadsereg szóvivője november 15-én csütörtökön.

„Ez egy korlátozott mozgósítás, amely főleg a hátország egységeit érinti"- tette hozzá az izraeli kettes tévécsatornának nyilatkozva.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő Tel-Avivban sajtótájékoztatót tartott, amelyen megismételte, hogy az ország vezetése bármilyen szükséges lépést megtesz, hogy megvédje polgári lakosságát a gázai rakétáktól.

A Gázai övezetben palesztinok ezrei kísérték el utolsó útjára Ahmed al-Dzsabarit, a hatalmon lévő palesztin radikális Hamász szervezet katonai szárnyának szerdán megölt vezetőjét, aki régóta az Izrael által leginkább üldözött személyek listájának élén volt. A holttestét hordozó gyászolók bosszúért kiáltottak, és néhány fegyveres lövéseket adott le a levegőbe.

A temetésen magas rangú Hamász-vezetők nem jelentek meg az izraeli Iszrael Hajom című újság internetes beszámolója szerint.

A legfrissebb palesztin közlések szerint az izraeli hadműveletnek már tizenöt palesztin halálos áldozata van, a sebesültek száma meghaladja a 150-et.

Háled Mesaal, a Hamász politikai vezetője egy szudáni iszlám konferencián arról beszélt, hogy a hadművelettel Izrael az arab tavasz utáni arab világot is teszteli. Izraelt gyengének és összezavarodottnak mondta az arab tavasz hozta változásokra adott válaszok szempontjából.

Egy Hamász-szóvivő csütörtökön kizárta, hogy a jelenlegi helyzetben a szervezet tűzszünetről kezdene tárgyalásokat Izraellel.

Ehud Barak izraeli védelmi miniszter csütörtökön ellátogatott a Vaskupola nevű rakétavédelmi rendszer Beér-Seva melletti állomására. Dicsérte a rendszer hatékonyságát, de figyelmeztetett, hogy nem jelent száz százalékos biztonságot a rakéták ellen. Felszólította a rakéták hatótávolságán belül élőket, hogy engedelmeskedjenek a felszólításnak, és légiriadók idején vonuljanak védelmet nyújtó helyekre – jelentette az izraeli közszolgálati rádió.

A közszolgálati rádió csütörtökön minduntalan megszakította adását, a különböző műsorok közben bemondták, hogy „piros szín", majd különböző települések neveit, ahol éppen légiriadó volt. Ezeken a helyeken rakéták becsapódása várható, és a figyelmeztetés azt jelentette, hogy a lehető leghamarabb az óvóhelyekre kell menni.