Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Száznál is többen indulnak idén a spirituális útra

Szöveg: Kovács Dániel |  2013. február 24. 12:50

Európa-szerte zarándokútra készülnek a katonák, hiszen május 22−28. között immár ötvenötödik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Katonai Zarándoklatot a franciaországi Lourdes-ban.

Katonák és családtagok együtt kelnek útra, de az MH Ludovika Zászlóaljból, és a Honvédelmi Minisztériumból is vannak jelentkezők, együtt száznál is többen − tudtuk meg Berta Tibor ezredestől, a HM Katolikus Tábori Püspökség általános helynökétől.

Hozzátette: az idei zarándoklaton ugyancsak részt vesz a tábori püspökség által tavaly decemberben rendezett szavalóverseny győztese, Kátai Beatrix is, aki édesapjával vág neki a hétnapos utazásnak.

1595949684

A szervezők számítanak Hende Csaba honvédelmi miniszter részvételére, s az előzetes tervek szerint a tábornoki kar is képviselteti magát a zarándoklaton. Természetesen a delegáció tagja lesz Bíró László tábori püspök is − mondta az ezredes, kiemelve: az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár katonái közül kerülnek ki a zászlóvivők és a díszelgő katonák.

A festői Pireneusok között, a francia−spanyol határ közelében található a francia katonák tradicionális kegyhelye. A Lourdes melletti Massabielle-sziklafal barlangmélyedésében a 14 éves Bernadette Soubirous-nak tizennyolc alkalommal jelent meg a Boldogságos Szűz Mária. A barlangban található forrásnak csodatévő erőt tulajdonítanak, és már a XIX. században is több tízezren látogatták.

1595949684

1958-ban jelentek meg más európai országok katonai képviselői, ettől kezdve évről évre nőtt a résztvevők tábora. Magyar katonák első ízben 1991-ben, hivatalos keretek közt pedig 1994-ben látogattak Lourdes-ba, innentől kezdve folyamatos a részvételük; az azóta eltelt évek alatt mintegy ezer magyar katona kereste fel a franciaországi kegyhelyet.

Minden esztendőnek megvan a maga témája. „Lourdes a hit egyik kapuja"  − hirdeti a 2013-as mottó. A rendezvény programja több elemből épül fel. Vannak az úgynevezett nemzeti programok, melyeken az adott országok katonái külön-külön vesznek részt, és vannak a nemzetközi programok. Ilyen például a hivatalos megnyitó, és természetesen lesz nemzetközi mise, illetve közös búcsúünnepség is.

Fotó: archív

Dokumentumok