Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Száztizenhét migránst mentett ki a marokkói haditengerészet

Szöveg: honvedelem. hu / MTI |  2019. május 13. 20:41

Száztizenhét Spanyolország felé igyekvő migránst mentett ki a marokkói haditengerészet három csónakból a Gibraltári-szorosban.

Az EFE spanyol hírügynökségnek nyilatkozó katonai forrás szerint a múlt éjszaka kimentett embereket Kaszr-esz-Szegír és Nador kikötőibe szállították. A marokkói haditengerészet csaknem 300 embert mentett ki a vízből kevesebb mint egy héten belül: a múlt vasárnap 151, kedden pedig további 27 embert emelt ki. A kimenekítettek mindegyike fekete-afrikai volt.

Hálid Zeruali, a marokkói belügyminisztérium migrációval és határőrizettel foglalkozó részlegének vezetője egy külföldi médiumnak a héten adott interjúban elmondta, hogy a marokkói hatóságok 25 ezer illegális migrációs kísérletet hiúsítottak meg az idén.

A spanyol belügyminisztériumnak az év első négy hónapjára vonatkozó jelentése szerint ez idő alatt mintegy 8400 illegális határátlépés történt, a migránsok a szárazföldön és főleg a tengeren keresztül érkeztek. Eddig összesen 212 hajó ért partot, csaknem mindegyik Marokkó felől érkezett.