Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Légi tűzerő – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2019. május 14. 7:18

Rotorzaj és a gépágyúlövedékek becsapódásának hangja jelezte, hogy az MH 86. Szolnok Helikopterbázis hajózói hosszú idő után újra éleslövészetet hajtanak végre a nemrégiben visszaérkezett Mi–24-es harci helikoptereikkel a kőröshegyi lőtéren.

1599202709
Kiképzési célú levegő-föld éles lőgyakorlatot hajtott végre a szolnoki harcihelikopter-zászlóalj állománya a Bakonyban; a Mi–24-esek személyzetei a forgószárnyasok 30 milliméter űrméretű gépágyúival küzdötték le a földi célokat. Simon Péter alezredes, zászlóaljparancsnok elmondta: jelenleg a Magyar Honvédség harcihelikopter-képességének helyreállításán dolgoznak. Ez a folyamat a gépek nagyjavítását követően, tavaly szeptemberben kezdődhetett el. A korszerűsítésen átesett helikopterek sok új berendezéssel is bővültek, ezek kezelését pedig meg kellett tanulni. Alapszintű repülési feladatokkal, majd műszeres repülésekkel, éjjellátó készülékek segítségével végrehajtott gyakorlásokkal fokozatosan helyreállították a pilóták légijártasságát, most pedig ezzel az éleslövészettel már a harci alkalmazási eljárások frissítésére került a hangsúly.

A felújított Mi–24-esek eddig kiválóan teljesítettek, a hajózók pedig örömmel vették birtokba újra a gépeket: a szó szoros és átvitt értelmében is felemelő érzés volt több évnyi kihagyást követően ismét meglátni ezeket a forgószárnyasokat, sőt repülni azokkal, méghozzá egy éleslövészet alkalmával.

– Nagyon szeretjük ezt a típust, rendkívül megbízhatónak tartjuk, maximálisan alkalmas 2019-ben is arra, amire annak idején megalkották. Túlzás nélkül mondhatom, hogy érzelmi kötődés fűz minket nemcsak a szakmánkhoz, hanem a Mi–24-eshez is – fogalmazott ezzel kapcsolatban az alezredes.

A lőgyakorlat első hetében nappal hajtottak végre különböző feladatokat a helikopterek személyzetei, a második héten pedig már éjszakai körülmények között folytatták a kiképzést. Munkájukat segítették az MH 86. Szolnok Helikopterbázis előretolt repülésirányítói, akiknek szintén kiváló gyakorlási lehetőséget nyújtott ez a foglalkozás.

További részletek a Magyar Honvéd magazin május 17-én megjelenő számában!