Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Széles körű hadgyakorlatot tartott a mianmari hadsereg

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2018. február 3. 12:22

Húsz éve nem látott méretű hadgyakorlatot tartott a hadsereg a buddhista többségű Mianmarban február 2-án, pénteken, miközben a nemzetközi közösség visszatérően azzal vádolja, hogy a muszlim kisebbség elleni fellépésével súlyosan megsérti az emberi jogokat.

Az elmúlt 20 évben először fordult elő, hogy a gyalogság, a haditengerészet és a légierő együtt gyakorlatozott. A műveletekre – amelyeken Min Aung Hlaing vezérkari főnök is részt vett megfigyelőként – Ranguntól délnyugatra, az Iravádi folyó térségében került sor.

A hadsereg hivatalos oldalán megjelent fotók szerint rakétaindításra alkalmas járművek, légvédelmi lövegek, harckocsik, helikopterek és vadászrepülőgépek is részt vettek a hadgyakorlatban.

A műveleteket egy nappal azután tartották, hogy az ENSZ mianmari különleges jelentéstevője, Li Jang Hi az etnikai kisebbségek – köztük a muszlim rohingják – tagjainak lemészárlásával vádolta meg a katonaságot. A mianmari kormány által „katonai műveletekként leírt tevékenységek" „a dominancia, az agresszió és az etnikai csoportokkal szembeni erőszak példái" – állította Li. Az emberi jogi szakértő rámutatott, hogy a rohingjákon kívül a san, a karen és a kacsín kisebbség tagjait is üldözik.

A jelentéstevő a mianmari kormány együttműködése híján a szomszédos Banglades menekülttáborait látogatta meg, ahol csaknem 690 ezer muszlim vallású rohingja keresett menedéket tavaly augusztus vége óta a katonaság Arakán szövetségi állambeli műveletei elől.

A két évvel korábban hatalomra került mianmari kormány, amelyet az egykoron – ellenzéki aktivistaként – Nobel-békedíjjal kitüntetett Aung Szan Szú Kjí államtanácsos vezet, elsődleges feladatának tekinti az ország fejlődését hátráltató tucatnyi konfliktus lezárását.