Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szíria: a felkelők Damaszkusz határában harcolnak a kormányhadsereggel

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. április 7. 20:57

A szíriai főváros, Damaszkusz határában fekvő településen csapott össze a felkelőkkel a kormányhadsereg – közölte április 6-án, szombaton az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű londoni székhelyű szervezet. A légierő pedig támadta Aleppó egy kurd negyedét.

A tájékoztatás szerint a nap folyamán al-Otajbah település környékére összpontosultak a harcok. Az OSDH arról is beszámolt, hogy a főváros délkeleti külvárosában, Dzsaramanában számos aknagránát csapódott be. A SANA hivatalos szíriai hírügynökség pedig azt jelentette, hogy aknagránátok csapódtak be Barakme negyedben, és a robbanásoknak vannak áldozatai, de számukat nem közölte.

Az elmúlt hónapokban a fővárost övező gyűrűben naponta voltak harcok. A felkelők meg akarják vetni a lábukat a Damaszkusz környéki településeken a főváros északkeleti és déli részén. Arra számítanak, hogy majd innen ostromra indulhatnak a város központja ellen.

Az ország északi részén fekvő Aleppóban a kormányhadsereg harci gépei támadták a főleg kurdok lakta Makszud sejk negyedet, és öt civil halálát okozták, több személyt pedig megsebesítettek – közölték az OSDH-nak információval szolgáló helyi aktivisták.

Ez az aleppói negyed a Demokratikus Unió Pártja (PYD) kurd szervezet ellenőrzése alatt áll, amely a törökországi szakadár kurd szervezetnek, a Kurd Munkáspártnak (PKK) a szíriai szárnya. A szíriai hadsereg nyilvánvalóan bele akarja rángatni a háborúba a PYD-t, az utóbbi napokban harci gépek többször támadták a negyedet – mondta Rámi Abderrahmán, az OSDH vezetője.

A szíriai kurdok többsége mindeddig semleges volt a polgárháborúban.

Az OSDH szerint pénteken 94-en haltak meg a szíriai harcokban, 32 civil, 36 felkelő és 26 kormánykatona.