Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szlovákiában egyeztettek

Szöveg: Harnócz Gyula őrnagy |  2016. március 20. 17:35

A napokban – négytagú delegáció élén – Szlovákiába látogatott Garas László ezredes, a magyar NATO-erőket Integráló Elem (Hungarian NATO Force Integration Unit – magyar NFIU) parancsnoka. A küldöttség olyan egyeztető megbeszéléseken vett részt, amelyek elsődleges célja magyar szempontból a szlovák és a magyar NFIU-k létrehozásával, hatékony működtetésével kapcsolatos legfontosabb kérdések megvitatása, a rendelkezésre álló tapasztalatok értékelése volt.

1596010567

A találkozó jó alkalmat biztosított arra, hogy a magyar NFIU képviselői személyes kapcsolatok kialakításával, közvetlenül egyeztessenek szlovák partnereikkel, és megvitassák a szakterületeiket érintő olyan legfontosabb kérdéseket, amelyekkel mindkét országnak meg kell birkóznia saját szervezeteik létrehozása, az előkészítő munka során. A találkozó fő témái ennek megfelelően a kommunikációval és sajtónyilvánossággal összefüggő, valamint a szervezetek jogállását érintő és a személyi állománnyal, a feltöltöttséggel kapcsolatos kérdések voltak. A delegációk ugyanakkor tárgyaltak a valós támogatással, illetve a szervezetek működése során mérföldkőnek számító események, időpontok elérésekor jelentkező feladatok megoldásáról is.

A megbeszéléseken a szlovák NFIU parancsnoka és szűkebb stábja, a szlovák védelmi minisztérium haderő-tervezési és védelempolitikai szakemberei, valamint a brunssumi Joint Force Command és a lengyelországi Szczeczinben működő Többnemzeti Hadtestparancsnokság (MNC NE) NFIU-kkal való kapcsolattartásért és koordinációért felelős főtisztjei mellett részt vett a már működő litván NFIU parancsnoka és helyettesei is, akik eddig megszerzett, értékes tapasztalataikat osztották meg a résztvevőkkel.

1596010568