Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szólnak a fegyverek Hegyi-Karabahban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. február 27. 11:56

Összecsapások voltak szombaton örmény szakadárok és azeri katonák között a többségében örmények lakta, Azerbajdzsánba ékelődő Hegyi-Karabah határán, és ezekben több azeri katona meghalt – közölték a bakui kormány és a szakadár terület hatóságai, kölcsönösen a másik félre hárítva a felelősséget.

„Az örmény erők szombat hajnalban megpróbáltak behatolni azeri területre a karabahi határon át" – olvasható az azeri védelmi minisztérium közleményében, amely szerint Azerbajdzsán „több katonát elveszített".

Az örmény védelmi minisztérium viszont Bakut vádolta azzal, hogy megtámadták a karabahi erők több hadállását, és szintén több azeri katona haláláról számolt be.

A két kaukázusi, volt szovjet tagköztársaság közötti konfliktus a szovjet időkre nyúlik vissza, amikor a túlnyomórészt örmények lakta Hegyi-Karabah kérte Örményországhoz csatolását, amiből aztán háború robbant ki a két szomszéd között. A fegyveres konfliktus 25-30 ezer ember életét követelte.

A harcok végén az örmény erők megszerezték az ellenőrzést Hegyi-Karabah felett, de miután a terület nem határos Örményországgal, további azeri területekre is rátették a kezüket. Utóbbiakat „biztonsági sávnak" nevezték el, és így lehetővé vált a karabahi enklávé földrajzi összeköttetése Örményországgal. A tartomány parlamentje 1996-ban kikiáltotta a terület függetlenségét, de ezt egyetlen ország sem ismerte el. A terület azóta is a helyi örmény erők és az örmény hadsereg ellenőrzése alatt áll, de időről időre kiújulnak a harcok az azerbajdzsáni hadsereggel.

A szomszédjánál jóval gazdagabb Azerbajdzsán – amely az utóbbi években rengeteg fegyvert vásárolt – azóta is követeli Örményországtól, hogy vonuljon ki a megszállt területekről.