Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elméletben már főznek

Szöveg: Takács Vivien |  2017. február 27. 10:51

Még csak pár hónappal ezelőtt ért véget a németországi kulináris olimpia, ám a magyar katonaszakácsok elméletben már a 2018 novemberi luxembourgi világbajnokságra „főznek”. A felkészülésről Gulyás Károllyal, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) főtanácsosával, a csapat szakmai vezetőjével beszélgettünk.

1596028238

A Venesz-díjas mesterszakács elmondta: jelenleg az erfurti olimpián kapott zsűrijavaslatokat elemzik, értékelik a megszerzett tapasztalatokat, valamint összeállítják a csapatot a jövő évi világbajnokságra. A leendő versenyről napi szinten egyeztet Balázs Gergő csapatvezetővel, aki az MH BHD Stefánia Palota Regiment éttermének csoportvezető főszakácsa. A tényleges gyakorlás ugyan majd csak szeptemberben kezdődik, azonban addig ki kell találni, hogy a hideg- és melegprogramban milyen menüsorral induljanak. 

„A hidegprogramba tartozik egy nyolcszemélyes dísztál, egy fesztiválmenü, három különböző  hideg előétel, valamint négyféle fingerfood, amely pici előételeket foglal magába. Valamint ezek mellé még egy komplett cukrászmunkát is el kell készíteni" – ismertette az egyik programot a szakács.

1596028239

A szabályokat, a kiírást és a zsűrizés szempontjait a szakácsok világszervezete, a WACS (World Association of Chef’s Societies) határozza meg. „Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk az új trendekkel, és a WACS által kiírt szabályokkal, mert a világszervezet ezeket folyamatosan változtatja. Ha ezeket ismerjük, akkor először fejben összeállítjuk a menüsorokat, majd elkészítjük a dekorációt és utána jöhet a gyakorlás" – emelte ki, hozzátéve: munka mellett, mikor idejük engedi, „edzenek" a versenyekre. Amikor már nemcsak elméletben főznek, akkor heti három napot vagy a Stefánia Palota, vagy pedig a Hotel Hadik konyháján töltenek majd.

Nagy odafigyelés és szakmai tudás kell ahhoz, hogy például egy melegen elkészített ételt úgy tálaljanak, hogy az 4-5-6-8 órán túl is olyan állapotban legyen, mintha akkor készült volna el. „Vagy például, a salátát is úgy kell kezelnünk, hogy az reggel nyolc órakor is csillogjon és délutánra se fonnyadjon meg" – említett egy másik példát a mesterszakács. A zsűri nagyon szigorú szemmel néz mindent: figyelik a konyhai munkát, a technológiát, az anyagfelhasználást, sőt még azt is megnézik, hogy mit dobtak ki a szakácsok a kukába.

1596028239

A csapat, meleg ételkészítési versenyre is készül – ez az úgynevezett catering kategória. A versenyzőknek öt óra alatt kell elkészíteniük egy komplett menüt 150 főre. Ez levesből levesből, kétféle főételből, egy vegetáriánus ételből és egy desszertből áll.
A szakácsoknak mindemellett ki kell alakítaniuk egy salátáspultot is, lehetőség szerint nemzeti sajátosságok bemutatásával. Az ételeket önkiszolgáló módon szervírozzák a vendégeknek.

A luxembourgi verseny nemcsak főzésből áll: a világ minden részéről jött szakmai kiállítók megismertetik az érdeklődőkkel a legújabb termékeiket, és technológiát. A szakmai vezető elmondta: az ételek összeállításakor mindig figyelembe veszik a magyar konyha jellemző alapanyagait. Céljuk, hogy megismertessék és megkóstoltassák a látogatókkal a jellegzetes hazai ízeket.

1596028239

„Nagyon meg kell érezni mi az, ami megfogja az embereket, mi az, ami megfogja a zsűrit, és mi az, ami olyan látványra és ízre is, ami elvarázsol mindenkit" – hangsúlyozta Gulyás Károly.

A Magyar Honvédség katonaszakács csapata 1993 óta vesz részt nemzetközi versenyeken, ahonnan minden alkalommal, éremmel vagy érmekkel tértek haza. 2010 óta Gulyás Károly a WACS szakácszsűri tagja. Az elmúlt hét versenyen zsűrizett is, így versenybírói szemmel is segítséget tud nyújtani a csapatnak a felkészülésben.

1596028239


Fotó: Beatrix Miklós