Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szomáliai bevándorló a melbourne-i terrorista

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2018. november 12. 14:46

Hivatalosan is bejelentette az ausztrál rendőrség, hogy egy szomáliai bevándorló az a terrorista, aki szombaton robbantani próbált, majd késsel egy embert megölt, kettőt pedig megsebesített Melbourne-ben.

Azt is elmondták a nyomozók, hogy az Iszlám Állam hatására radikalizálódott a férfi. Ismerték a hatóságok, tudták, hogy szélsőséges iszlamista, 2015-ben elvették az útlevelét, mert Szíriába akart utazni, mégse zárták börtönbe. A terrortámadás végén lelőtték.

Hatalmas lánggal égett Melbourne belvárosában az a terepjáró, amellyel a merénylő nekihajtott egy bevásárlóközpont falának. A jármű gázpalackokkal volt megrakva, szemtanúk szerint maga a sofőr gyújtotta fel. A zsúfolt környéken sokan mobiltelefonnal rögzítették, ahogy a vezető az autóból kiszállva késsel rontott a járókelőkre. A férfi három embert megsebesített az utcán, ezután a kiérkező rendőrökre is rátámadt. Percekig tartó küzdelem után az egyik járőr tüzet nyitott, és meglőtte a merénylőt. „Én ezt az egészet az irodám ablakából néztem végig. Ahogy a jármű becsapódott, a tüzet. A férfi úgy rohangált itt mint egy bohóc. Nagy volt a káosz. Aztán lelőtték, ezt is láttam" – mondja az egyik szemtanú. A késelő a kórházban belehalt sérüléseibe. Az egyik megszúrt járókelő pedig még a helyszínen életét vesztette. A két további sérültet kórházba szállították

Graham Ashton, Victoria állam rendőrparancsnoka nyilatkozta: „Azok alapján, amit eddig megtudtunk az elkövetőről, az esetet terrorcselekményként kezeljük."

A hatóságok azonosították az elkövetőt. A 31 éves merénylő szomáliai bevándorló volt. Az 1990-es években érkezett Ausztráliába, és azóta állampolgárságot is kapott. Útlevelét 2015-ben bevonták a hatóságok, mert a hírszerzés szerint Szíriába akart utazni. Ennek ellenére nem tartották számon nemzetbiztonsági kockázatként.

A rendőrség szerint Hassan Khalif Shire Ali nem állt közvetlen kapcsolatban a Iszlám Állam terrorszervezettel, de ennek hatására radikalizálódott. A férfi testvérét tavaly egy terrorellenes rajtaütés során őrizetbe vették, mert a gyanú szerint pokolgépes merényletre készült Melbourne-ben szilveszterkor. Ő jelenleg is előzetes letartóztatásban van. A merénylő valószínűleg nagyobb, robbantásos akcióra készült.