Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szöul is megfenyegette Phenjant

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. január 18. 12:45

Kemény és gyors megtorlással fenyegette meg a dél-koreai védelmi minisztérium Észak-Koreát arra az esetre, ha katonai provokációhoz folyamodna a februárban és márciusban esedékes szokásos közös amerikai–dél-koreai hadgyakorlat idején.

A védelmi minisztérium szóvivője leszögezte, hogy a hadgyakorlatokat a terveknek megfelelően megtartják. Phenjan előző nap a tőle megszokott, súlyos fenyegetőzésekkel tarkított közleményében arra szólította az Egyesült Államokat és Dél-Koreát, hogy ne tartsa meg a hadgyakorlatokat, de a szóvivő ezt határozottan elutasította.

A február vége és április eleje között évente tartott Key Resolve és Foal Eagle fedőnevű hadgyakorlatok általában tovább fokozzák a feszültséget a két, egymással ellenséges Korea között.

Szerdán Phenjan azt állította, hogy a hadgyakorlat megtartása katasztrófához, sőt elképzelhetetlen holokauszthoz vezetne a Koreai-félszigeten.

Észak-Korea szerint Washington és Szöul inváziót és atomháborút tervez a bezárkózó kommunista állam ellen.

Ugyanakkor a dél-koreai védelmi minisztérium szerint a háborús retorika ellenére nem észleltek mozgósítást vagy bármiféle szokatlan műveletet a határ túloldalán.

Az éves amerikai–dél-koreai hadgyakorlat tavaly minden korábbinál ellenségesebb légkörben, Phenjan rakétatesztjének és kísérleti atomrobbantásának árnyékában zajlott. Akkor Észak-Korea atomcsapással fenyegette meg az Egyesült Államokat, Dél-Koreát és Japánt is.

Szakértők szerint elképzelhető, hogy Phenjan az idén is atomrobbantással és rakétakilövéssel fogja bosszantani a gyakorlatozó feleket, de azt valószínűtlennek tartják, hogy katonai konfliktust provokáljon ki, mivel egy nyílt háborúban biztosan vereséget szenvedne.