Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tálib csoportok csaptak össze

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. december 10. 23:48

Legalább száz tálib fegyveres halt meg az elmúlt három napban két rivális tálib csoport összecsapásaiban az afganisztáni Herát tartomány Síndand körzetében – közölte december 9-én, szerdán Abdul Rauf Ahmadi rendőrségi szóvivő.

Csak a szerdai nap folyamán legalább 74 iszlamista halt meg a belharcokban, további 27 tálib megsebesült a Kabultól nyugatra lévő Zerko faluban – mondta a szóvivő, s hozzátette: mindkét tálib csoport foglyokat is ejtett, számos helyi lakos pedig elmenekült a harcok elől. Sajtóértesülések szerint az egyik csoport Manszúr mollának fogadott hűséget, míg a másik riválisának, Raszúl mollának.

Az afgán hírszerző szolgálatok több magas rangú vezetője és több tálib forrás is azt állította a múlt héten, hogy Manszúr molla súlyosan megsebesült egy tálib parancsnokok között kirobbant lövöldözésben.

Az afgán kormány egyik szóvivője, Szultan Faizi ennél is tovább ment, amikor Twitter-üzenetében forrásainak megnevezése nélkül azt mondta, hogy belehalt sebesüléseibe az afganisztáni tálibok első számú vezetője. A tálibok cáfolták állítását, és szombaton egy hangfelvételt is közzétettek, amelyen állításuk szerint vezetőjük, Ahtar Manszúr molla beszél, azt hangoztatva, hogy alaptalanok a sebesüléséről vagy haláláról szóló hírek.

A tálibok között hatalmi harc tört ki azt követően, hogy Manszúr molla tavaly nyáron a korábbi tálib vezér, Omár molla nyomdokába lépett, aminek hatására több tálib frakció is leszakadt, hatalmi harcot kirobbantva.
A tálib mozgalom korábban több mint két éven át titokban tartotta nagy hatalmú egykori vezetőjének, Omar mollának 2013-ban bekövetkezett halálát.