Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tálib támadás egy afganisztáni katonai támaszpont ellen

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. december 3. 13:35

Tálib harcosok december 2-án, vasárnap megtámadták Afganisztánban a dzsalálábádi repülőteret, amelyen a NATO vezette nemzetközi erőknek is fontos bázisuk van. A repülőtér őreivel kialakult tűzpárbajban és a támadók öngyilkos merényletében meghalt kilenc tálib, három afgán őr és két civil – jelentették egybehangzó források.

A tálibok nem tudtak behatolni a repülőtér területére, a tűzpárbaj kívül folyt, és mintegy két óta hosszáig tartott. Három tálib robbanószerrel megrakott autóval hajtott a repülőtér egyik bejárata elé, és ott felrobbantotta a járművet.

A NATO helikopterekről lőtte a fegyvereseket. Az összecsapásnak 18 sebesültje is van, 14 afgán őr és négy civil afgán tisztségviselők tájékoztatása szerint. A NATO közölte, hogy külföldi katona is megsebesült, de azt nem, hogy hány és milyen nemzetiségű, ahogyan azt sem, hogy a sebesülések mennyire súlyosak.

A tálibok telefonon jelentkeztek, és közölték, hogy az ő embereik hajtották végre az akciót. Bizonyítani akarják, hogy bár már 11 év telt el az amerikai erők afganisztáni bevonulása óta, és csak két év van hátra a nemzetközi erők harcoló alakulatainak a kivonulásáig, a tálib fegyveresek még mindig képesek zavart okozó jelentősebb támadásra.