Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tálibok támadtak az afgán alelnök konvojára

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. október 19. 8:03

Tálibok támadtak a hét végén az afgán alelnök konvojára, de az egyik észak-afganisztáni harctérről éppen visszatérő Abdul Rasim Dosztum sértetlenül került ki a támadásból – közölték afgán vezetők október 17-én, hétfőn.

A nyugati országok támogatta kormány megdöntésére törekvő tálib lázadók hetek óta támadják a dél-afganisztáni Hilmend tartomány székhelyének, Laskar Gahnak az elővárosait.

Dosztum vasárnap Fariab tartományban látogatott el az egyik frontvonalra. Az alelnök illetékesek szerint az utóbbi időben többet tartózkodik észak-afganisztáni szülőföldjén, mint Kabulban.

„Dosztum tábornok visszatérőben volt, miután megtekintette a harcokat, amikor lesből rátámadtak az őt szállító gépkocsioszlopra" – mondta Basir Ahmad Tajandzs, az alelnök szóvivője. Az összecsapásban mindkét fél részéről voltak veszteségek, de a tábornok nem sebesült meg – tette hozzá.

Az afgán kormányerők a hét végén indítottak offenzívát Fariab tartományban, ahol a tálibok újabb területeket vontak az ellenőrzésük alá a távoli vidékeken, ahonnan gyakran támadnak a kormányerőkre.

Az üzbég Dosztum – volt hadúr – páncélozott járművében utazott a biztonsági erők tucatnyi állig felfegyverezett tagjával, amikor többtucatnyi lázadó a konvojra támadt – mondta egy másik vezető. Dosztum öt embere és több lázadó meghalt – közölte egy nevének elhallgatását kérő biztonsági illetékes.

Dosztum ellen nem ez volt az első támadás a térségben, tavaly mintegy 20 lázadó nyitott tüzet a gépkocsioszlopára.

A több száz testőr védelmét élvező és személyes milíciákat vezető Dosztumot emberi jogi csoportok háborús bűnökkel vádolják. Az egykori hadúr a 2014-es elnökválasztáson vetette magát a politikába Asraf Gáni elnök szövetségeseként. Azóta öltönyét ismét az egyenruhára cserélte, hogy elkísérje az Észak-Afganisztánban a tálibok ellen harcoló afgán biztonsági erőket és milicistákat.