Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Távozik a lengyel vezérkar egyik főparancsnoka

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. január 28. 19:24

Január végén távozik posztjáról és leszerel a lengyel fegyveres erők vezérkarának (SGWP) főnöke – ezt maga az érintett, Mieczyslaw Gocul tábornok közölte január 27-én, pénteken az általa irányított intézmény honlapján.

A katonáknak és a veteránoknak, valamint ezek családtagjainak címzett levélben a távozó tábornok megírta: meg van győződve, hogy utódja minden helyzetben számíthat a címzettek együttműködésére. „Együtt teljesítik majd a legnehezebb feladatokat. Helyt állnak az összes kihívással szemben. Biztonságos, stabil fejlődést biztosítanak hazánknak" – írta.

Az 53 éves Mieczyslaw Gocul leváltását már tavaly decemberben kilátásba helyezte Pawel Soloch, a lengyel Nemzetbiztonsági Hivatal (BBN) főnöke. Gocul 2013-ban lett lengyel vezérkari főnök. A 2014-ben végrehajtott reform értelmében az általa betöltött posztot szétválasztották, a tábornok ezt követően a stratégiai irányítás élére állt, erre a posztra tavaly májusban egy második hároméves hivatali ciklusra is kinevezte őt Andrzej Duda elnök.

A stratégiai vezetéssel megbízott SGWP mellett a lengyel fegyveres erők irányítását a 2014-es átszervezés nyomán a békeidőre kinevezett főparancsnok, valamint a háború esetére kinevezett műveleti főparancsnok biztosítja. Mindkét poszton jelenleg személycserék vannak folyamatban.
Az előző kormány által végrehajtott reformot a tavaly novembertől kormányzó Jog és Igazságosság ellenezte, jelenleg a nemzetvédelmi tárca a fegyveres erők irányításának újbóli átszervezését tervezi.

Amint a PAP hírügynökség nem hivatalos értesülésekre hivatkozva megírta, a tervezett átalakítás után a lengyel fegyveres erők vezérkarát (SGWP) újból egy ember irányítaná.
Az SGWP új főnökét az erre meghatalmazott lengyel államfő még nem jelölte ki. A jelöltséget az alkotmány szerint a miniszterelnöknek ellenjegyeznie kell.