Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Távozik a politikából az izraeli védelmi miniszter

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 27. 8:40

Ehud Barak izraeli védelmi miniszter, volt miniszterelnök november 26-án, hétfőn bejelentette, hogy távozik a politikából. Döntése meglepetésként hat a nemrég kezdődött választási kampányban.

„Úgy döntöttem, hogy távozom a politikai életből, és nem jelöltetem magam" a január 22-i parlamenti választásokra – közölte tel-avivi sajtóértekezletén Ehud Barak, azzal magyarázva döntését, hogy idejét a családjának szeretné szentelni.

Az izraeli kormány második emberének tartott 70 éves politikus hozzátette, hogy a védelmi miniszteri tárcát a következő kormány három hónapon belül várható kinevezésekor adja majd át.

Lépését Barak öt nappal a gázai övezeti palesztin fegyveres csoportok ellen indított, Védelem pillére kódnevű izraeli hadművelet lezárása után jelentette be, s a műveletről „egyelőre" kedvező mérleget vont sajtóértekezletén.

Az ország egyik legjobb katonai szakértőjének tartott és pályafutása alapján köztiszteletnek örvendő Barak a ’90-es évek közepén, a hadseregből való távozása után lépett a politika színpadára. 1999 és 2001 között miniszterelnök volt.

2011 januárjában egy vezetésbeli konfliktus miatt kilépett az Izraeli Munkapártból, hogy megőrizhesse védelmi miniszteri posztját a Likud párti Benjámin Netanjahu vallási és szélsőjobboldali pártok által támogatott kormányában. Ugyanakkor négy társával pártot alapított Acmaut (Függetlenség) néven, az új formáció népszerűségének feltornászása azonban sok gondot okozott.