Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Terrorakciótól tartanak a G8-as csúcson

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. június 12. 15:52

Robbanóanyagokat és fegyvereket foglalt le Észak-Írországban a rendőrség, miközben London nagy erőkkel készül a jövő héten Enniskillenben esedékes G8-csúcs biztosítására.

Az elmúlt hetekben a rendőrök több gyanús, az észak-ír megbékélést ellenző, köztársaságpárti nacionalistát vettek őrizetbe, a most hétfői, legutóbbi akció során pedig robbanóanyagokat és lőszert foglaltak le Londonderryben, mintegy 100 kilométerre a csúcstalálkozó helyszínétől. Az idei G8-csúcs helyszínéül szolgáló hotel ellen márciusban állítólag már megkíséreltek egy pokolgépes támadást.
Összesen 8000 rendőrt vonnak össze az Egyesült Királyság minden részéből Észak-Írországban a június 17-18-án esedékes G8 csúcstalálkozó alkalmából, mivel a hatóságok több ezer tiltakozóra számítanak, valamint észak-ír és iszlamista terroristák esetleges akcióitól tartanak.

A legfejlettebb nyugati országokat és Oroszországot tömörítő G8 csoport idei csúcstalálkozóját az észak-ír Enniskillenben rendezik meg. Az előzetes becslések szerint több ezer, a globalizációt és a környezet kizsákmányolását ellenző tüntető tart majd demonstrációt a találkozót megelőző szombaton Belfastban, illetve a tárgyalások kezdetén Enniskillenben.