Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Terrortámadásra készülhetett egy bolgár középiskolás

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2019. június 10. 20:34

Őrizetbe vettek egy 16 éves bolgár fiút, miután robbanószerkezeteket, terrortámadás elkövetésére alkalmas egyéb eszközöket és az Iszlám Állam terrorszervezet zászlaját találtak az otthonában – közölte Ivan Gesev bolgár főügyészhelyettes.

A rendőrség házkutatást tartott a plovdivi lakásban, miután a középiskolás diák hozzátartozói bejelentették, hogy házilagos készítésű pokolgépekhez használatos alkatrészekre bukkantak – közölte Gesev. A rendőrök elmondták, hogy számos robbanószerkezetet, közöttük egy csőbombát és egy 14 kilogrammnyi szöggel megtöltött szerkezetet találtak a fiúnál, továbbá az Iszlám Állam zászlaját és iszlamista irodalmat.

Gesev elmondta: a nyomozók szerint az ügyben egyedül a kamaszfiú érintett, nincs szó bulgáriai terrorsejtről vagy hálózatról. A tinédzser a Telegram üzenőportálon tett szert a bombagyártással kapcsolatos ismeretekre, és ott tudakozódott afelől, hogy hogyan térhet át az iszlám vallásra – mondta a főügyészhelyettes.

A fiút pszichológusok kérdezték ki, hogy megismerjék az indokait, de az elsődleges vizsgálat nem azonosította az esetleges támadás konkrét célpontját.

2012 júliusában hat ember halt meg egy Bulgáriában elkövetett terrortámadásban.