Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tévedésből öltek meg turistákat az egyiptomi biztonsági erők

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. szeptember 14. 21:23

Tévedésből megöltek tizenkét embert, köztük mexikói turistákat az egyiptomi biztonsági erők tagjai, akik azt hitték, dzsihadistákra lőnek.

A kairói belügyi tárca tájékoztatása szerint a szeptember 13-ai, vasárnapi incidensben tizenkét ember – a mexikói turisták mellett több egyiptomi állampolgár – vesztette életét, tízen pedig megsebesültek, őket kórházba szállították.

Az eset El-Vahát régióban, az ország nyugati részén elterülő sivatagban történt. Az egyiptomi rendőrök és katonák azt hitték a mexikói turistákat és egyiptomi kísérőiket szállító négy terepjáróról, hogy dzsihadisták ülnek bennük, ezért nyitottak rájuk tüzet. A járművek olyan területen haladtak, ahol turisták már nem járhatnának.

A kairói hatóságok még nem közölték, pontosan hány turista halt meg, a mexikói külügyi minisztérium egyelőre kettőről tud.

Tragikus incidens

Enrique Pena Nieto mexikói elnök a Twitter közösségi portálra írt bejegyzésében elítélte és tragikus incidensnek nevezte a támadást, s a történtek teljes körű kivizsgálását követelte. Ugyanezt sürgette Claudia Ruíz Massieu, az ország külügyminisztere, aki különleges megbízottat menesztett Kairóba, és elrendelte, hogy mexikói diplomaták utazzanak Egyiptomba az afrikai állammal szomszédos országokból.

Egyiptom nyugati, sivatagos vidéke közkedvelt úti célja az országba látogató turistáknak, ugyanakkor az iszlamisták hátországa is. A régióban húzzák meg magukat többek közt az Iszlám Állam tagjai is, akik nemrég lefejeztek egy francia cégnek dolgozó horvát férfit. Az Iszlám Állam több támadást is végrehajtott a biztonsági erők ellen Egyiptomban.