Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tizenhárom halott a barcelonai támadásban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. augusztus 18. 8:46

Csütörtökön délután egy kisbusz hajtott a tömegbe Barcelona La Rambla sétálóutcáján. A terrorakció következtében ember meghalt, több mint százan megsebesültek. Éjjel Cambrilsban szintén gázolásos támadást követtek el.

Csütörtök délután egy kisbusz hajtott gyalogosok közé Barcelona központjában. A rendőrség terrorista támadásnak minősítette az esetet. Az áldozatok állampolgárságáról egyelőre nem érkezett hír, a legfrissebb közlések szerint tizenhárman vesztették életüket, sokan megsérültek. Éjjel a tengerparti Cambrilsban is emberek közé hajtott egy jármű. Itt heten sérültek meg, a támadókat a rendőrök lelőtték.

A barcelonai kisbuszban egy spanyol útlevelet találtak a marokkói származású férfi nevére, majd lapértesülések szerint őrizetbe vették azt a Driss Oukabir nevű férfit, akinek a nevén a járművet bérelték. A férfi francia állampolgár, aki a Barcelonától több száz kilométerre északra lévő Ripollban lakott: egy ideig börtönben ült Spanyolországban, 2012-ben szabadult. Oukabir állítólag maga jelentkezett a rendőrségen, iratait állításai szerint ellopták.

1596037524

A barcelonai főkonzulátushoz csütörtök estig nem érkezett jelentés magyar érintettről, egy magyar jelentkezett tájékoztatásért, tájékoztatta az MTI-t a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM). A főkonzulátus folyamatosan kapcsolatban áll az illetékes hatóságokkal, és minden szükséges konzuli segítséget megadnak a kinti magyaroknak.

Részvétét fejezte ki Áder János köztársasági elnök VI. Fülöp spanyol királynak és Spanyolország valamennyi polgárának a csütörtöki barcelonai gázolásos merénylet kapcsán. Az államfő a spanyol uralkodónak küldött, az MTI-hez is eljuttatott gyásztáviratában azt írta, mély megrendüléssel értesült a barcelonai kegyetlen terrortámadásról, amelyben több békés járókelő is életét vesztette, sokan pedig súlyosan megsebesültek. Megerősítette, hogy Magyarország az Európai Unió többi tagállamával együtt a jövőben is tevékeny szerepet vállal a pusztító erőszak elleni nemzetközi fellépésben. „A gyász e nehéz óráiban szívből osztozunk fájdalmukban, és őszintén együttérzünk a brutális merénylet sebesültjeivel is, akiknek mielőbbi és teljes felgyógyulást kívánunk" – fogalmazott Áder János.

Orbán Viktor miniszterelnök kondoleáló táviratot küldött Mariano Rajoy spanyol kormányfőnek a barcelonai merénylet kapcsán – tájékoztatta Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke pénteken az MTI-t.

A kormányfő azt írta, mély megdöbbenéssel értesült a csütörtökön, Barcelonában elkövetett terrortámadásról. A magyar emberek nevében együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak és gyors felépülést kívánt a sérülteknek.
Orbán Viktor leszögezte: „ez a szörnyű támadás megerősíti azon meggyőződésünket, hogy az előttünk álló időszak legfontosabb feladata Európa és az európai emberek biztonságának helyreállítása".
„Biztosíthatom, hogy kormányom továbbra is minden rendelkezésére álló eszközzel támogatni fogja közös küzdelmünket az Európát sújtó terrorista támadásokkal szemben" – zárta a spanyol kollégájához intézett táviratát a magyar miniszterelnök.