Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Idén légi és vízi parádé zárja a tisztavatást

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. augusztus 18. 8:54

Az augusztus 20-án felavatandó tisztek egy olyan honvédségben kezdhetik meg szolgálatukat, amely „teljes körű megújuláson megy keresztül” a következő időszakban – emelte ki a Honvéd Vezérkar főnök az MTI-nek. Dr. Benkő Tibor vezérezredes elmondta: idén a tisztavatás utáni légi és vízi parádén a honvédség technikai eszközei is megjelennek az Országház előtt.

1596037525

A Honvéd Vezérkar főnök felidézte: a nemzeti ünnep programjai 8 óra 30 perckor kezdődnek a Kossuth téren, ahol katonai tiszteletadás mellett, az avatandó tisztek jelenlétében felvonják Magyarország nemzeti lobogóját. Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter köszöntője után esküt tesznek a honvédtisztjelöltek, majd Áder János államfő ünnepi beszéde hangzik el.

A katonák számára különleges jelentősége van annak, hogy a tisztjelöltek az ország legszélesebb nyilvánossága előtt, a nemzet főterén mondják el esküjüket, amelyben „vállalják, hogy Magyarország függetlenségét, a magyar embereket, a rájuk bízott honvédek és fegyverek erejével, akár az életük árán is megvédik" – emelte ki Benkő Tibor. Hozzátette: „súlyos, felelősségteljes fogadalom ez, amely méltó államalapító Szent István királyunk örökségéhez, és amellyel méltó módon tudunk mi, katonák is tisztelegni az ünnep és elődeink nagysága előtt".

1596037525

A vezérezredes kitért arra is, hogy a tisztavatás után, 10 órától légi és vízi parádé kezdődik a Parlament előtt, a Duna fölött és a Dunán, amelyen részt vesznek a Magyar Honvédség technikai eszközei is. Az eseményt a Magyar Honvédség 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisának három JAS 39 Gripen vadászrepülőgépből álló köteléke nyitja meg, amely elsőként repül el a Parlament előtt. Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis légi eszközei követik őket: két ZLIN-242L felderítő- és kiképző repülőgép repül el az ünneplők előtt, majd a két AS-350 könnyű helikopterből álló kötelék következik, és három Mi-8/17 közepes szállítóhelikopter kötelékrepülése zárja a honvédségi eszközök légi bemutatóját. A vízi parádé részeként felvonuló hajók élén pedig az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred három MS-25 típusú folyami aknamentesítő hajója úszik fel a Dunán.

Benkő Tibor elmondta, hogy a 32. Nemzeti Honvéd Díszegység díszelgő katonái jelen lesznek a Bazilikánál, a Szent Jobb körmeneten is, a Katonai Rendészeti Központ járőrei pedig sok más ünnepi eseményen megfigyelhetők lesznek. A határ mentén és a békefenntartói feladatokban, valamint a nemzetközi gyakorlatokon természetesen ez idő alatt is több ezer katona lát el szolgálatot – tette hozzá a vezérezredes.

Augusztus 20-án 92 honvédtiszt – 13 nő és 79 férfi – fogadja meg, hogy Magyarországot híven szolgálja, hűséges honvédtisztje lesz – mondta a Honvéd Vezérkar főnök, kiemelve, hogy hatan kiváló, huszonöten jeles eredménnyel zárták tanulmányaikat. Hangsúlyozta: „elismerés illeti őket ezért a kiemelkedő teljesítményért, de nekik és tiszttársaiknak is az igazi katonai próbatétel majd még most következik". Benkő Tibor azt is elmondta, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem katonai szakjaira 2017-ben mintegy négyszeres volt a túljelentkezés. A Hadtudományi és Honvédtisztképző Karon az új tanévben mintegy 120 elsőéves tisztjelölt kezdi meg négyéves tanulmányait a három katonai alapszak valamelyikén.

1596037525

A vezérezredes kitért arra is, hogy a most felavatott tisztekkel együtt a Magyar Honvédség teljes személyi állománya részese lehet a Magyar Honvédség „történelmi jelentőségű" fejlődésének. Kifejtette: a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programmal olyan teljes körű megújulásba kezd a Magyar Honvédség, amelyre az elmúlt negyed évszázadban nem volt példa, és hosszú időre meghatározza majd a honvédelem jövőjét. „A program megvalósulásának eredményeként olyan fejlődési pályára állhat a Magyar Honvédség, amellyel a kor színvonalának megfelelő, meghatározó erővé válhat, tovább erősítve Magyarország biztonságát, Európa közös védelmét és a NATO szövetségét" – fogalmazott a Honvéd Vezérkar főnök.

Benkő Tibor hangsúlyozta: az „ember- és katonaközpontú" Zrínyi 2026 keretében, a korszerű technikai eszközök beszerzése és rendszerbeállítása mellett, kiemelt fontosságú az egyéni harcászati felszerelés korszerűsítése, a katonák megbecsültségének növelése, az illetmények folyamatos karbantartása, valamint a kiszámítható életpálya biztosítása, amelyek mindig visszatükrözik a tiszteletet, a megbecsülést a katonai hivatás és a katonák iránt.

Fotó: archív