Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tizenöt ausztrál dzsihadista halt meg Irakban és Szíriában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. augusztus 29. 10:20

Legkevesebb tizenöt ausztrál vesztette életét iszlamista felkelők oldalán az Irakban és Szíriában dúló harcokban – közölte David Irvine, az ausztrál titkosszolgálat vezetője augusztus 27-én, szerdán.

Irvine elmondta, a titkosszolgálat értesülései szerint a szigetország mintegy hatvan állampolgára csatlakozott az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges szervezethez és az an-Nuszra Front nevű dzsihadista csoporthoz a két közel-keleti országban.
Korábban a canberrai kormány képviselői ennek több mint kétszeresére, százötvenre tették az Irak és Szíria területén harcoló ausztrálok számát.

Irvine arról is beszámolt, hogy további mintegy százan az ország határain belül támogatják aktívan a két szélsőséges iszlamista szervezetet: tagokat toboroznak, jövőbeli öngyilkos merénylőket képeznek ki vagy pénzt és felszerelést bocsátanak a fegyveresek rendelkezésére. „A külföldi harcosok Szíriába és Irakba csábítása folyamatos, és több ausztrált érint, mint az eddigi konfliktusok idején összesen" – tette hozzá a titkosszolgálat főnöke.

Az európai országokhoz hasonlóan Ausztráliában is növekvő aggodalommal figyelik a jelenséget, és attól tartanak, hogy a konfliktuszónából visszatérő harcosok terrortámadásokat hajtanak majd végre hazájukban.
Az ausztrál kormány jelenleg azon dolgozik, hogy törvénymódosításokkal egyszerűbbé tegye a terrorizmus gyanújába került személyek üldözését és őrizetbe vételét. Emellett egy jogszabálytervezet szerint a jövőben a büntetéssel sújthatnák a törvényes alap nélkül háború sújtotta területre utazókat.

Tony Abbott ausztrál miniszterelnök szerdán úgy nyilatkozott, hogy Melbourne és Sydney repülőterére terrorellenes egységeket helyeztek ki a gyanúsítottak kézre kerítésére. Hasonló intézkedéseket terveznek az ország további nemzetközi repterein is.

* * *

Eközben az Egyesült Államok mintegy 300 olyan amerikai állampolgárról gyűjt hírszerzési információkat, akik Irakban és Szíriában az Iszlám Állam (IÁ) elnevezésű dzsihadista milícia soraiban harcolnak – közölte szerdán a The Washington Times című napilap vezető amerikai kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva.

Az amerikai média általában „néhány tucatnyi" amerikai dzsihadistával számol.

A washingtoni konzervatív lap azzal kapcsolatban közölte eddigi becsléseknél nagyságrendekkel nagyobb feltételezett adatot, hogy kiderült: a hét végén Szíriában életét vesztette Douglas McAuthur McCain amerikai állampolgár, aki az IÁ oldalán harcolt az Egyesült Államok által támogatott Szabad Szíriai Hadsereggel szemben. A kaliforniai San Diegóba való 33 éves férfi 10 évvel ezelőtt tért át a kereszténységről az iszlám hitre. A családot az amerikai külügyminisztérium hétfőn értesítette az elhalálozásról, s azt kedden a Fehér Ház is megerősítette.

Egy másik amerikai, a Floridában felnőtt Moner Mohammad Abusalha egy júliusban nyilvánosságra hozott videó szerint öngyilkos merényletet hajtott végre Szíriában.

„Tudjuk, hogy több száz, amerikai útlevéllel rendelkező személy csatlakozott az IÁ-hoz Szíriában és Irakban" – jelentette egy név nélkül nyilatkozó amerikai illetékes. Rámutatott, hogy ezek a dzsihádisták a hazatérésük után fokozott veszélyt jelentenek majd.

A The Washington Times szerint az elmúlt hetekben az IÁ a közösségi oldalak segítségével próbált meg rémületet kelteni az Egyesült Államokban.

A Twitteren egyebek között megjelent egy olyan éjszakai felvétel, amelyen a terrorszervezett kibontott zászlaja látható a Fehér Ház előtt. Egy másik, egy chicagói felhőkarcoló előtt készült fotó a következő szöveggel jelent meg a mikroblog-portálon: „Az államotokban vagyunk. A városaitokban vagyunk. Az utcáitokon vagyunk. Mindenütt a célpontjaink vagytok."

Mike Lyons nyugállományú őrnagy, a Truman Nemzeti Biztonsági Projekt főmunkatársa és a CBS elemzője szerint a 2001. szeptember 11. terrortámadás elkövetőivel ellentétben, akik csapatban működtek és évek alatt dolgozták ki a tervüket, az IÁ soraiból visszatérők magányos farkasként öngyilkos merényleteket követhetnek el a hazájukban, vagy sejteket toborozhatnak bonyolultabb akciók végrehajtása érdekében.

Aaron Miller, a Woodrow Wilson Nemzetközi Tudósközpont alelnöke ezzel szemben úgy vélekedett, hogy Amerikában túlbecsülik a 10-15 ezer harcossal rendelkező IÁ jelentette fenyegetést.