Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tízfős állandó amerikai egység érkezett Lengyelországba

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 10. 14:41

Megérkezett Lengyelországba november 9-én az a tízfős amerikai légvédelmi alegység, amely a két ország megállapodása alapján harci repülőgépeket szolgál majd ki. Ez az első amerikai katonai alakulat, amely állandóan lengyel földön állomásozik.

Az amerikai katonák a Lódzhoz közeli Lask légi támaszpontjára szálltak le két F-16-os amerikai vadászgéppel és egy C-130 Hercules teherszállító repülőgéppel.

Jövő évtől egy tízfős amerikai alakulat – váltásokban – állandóan a támaszponton lesz. Ezzel lehetőség nyílik arra, hogy lengyel pilóták és a földi személyzet közösen gyakorlatozzon az amerikai légierő katonáival.

A tízfős alakulaton kívül további 250 amerikai katona és civil 3 havonta két hétig szintén Laskban állomásozik, hogy gyakorló repüléseket végezzenek F-16-os és Hercules gépekkel. A jövő évtől Powidz és Krzesiny légi bázisokat is bevonják az együttműködésbe.

A megállapodást Barack Obama amerikai elnök tavalyi lengyelországi látogatásán jelentette be. Az amerikai katonák lengyelországi jelenlétében Varsó biztonsági garanciát lát, tartva az egyre magabiztosabb Oroszországtól.

A lengyelországi amerikai katonai jelenlét minden bizonnyal bonyolítja a lengyel-orosz kapcsolatokat, tekintettel arra, hogy Moszkvát már amúgy is aggasztják a kelet-európai rakétapajzsra vonatkozó amerikai tervek.

A fogadási ünnepségen mások mellett ott volt James Stavridis, az amerikai és NATO-erők európai főparancsnoka és Tomasz Siemoniak lengyel nemzetvédelmi miniszter.

A szintén jelen lévő Derek Chollet, az amerikai védelmi minisztérium államtitkára közölte, hogy 2018-ban amerikai rakétavédelmi támaszpontot szándékoznak építeni az észak-lengyelországi Redzikowóban.