Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több mint kétezer iráni harcos halt meg eddig Irakban és Szíriában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. március 11. 10:42

Több mint kétezer, Irán által toborzott harcos vesztette eddig életét Irakban és Szíriában az utóbbi évek fegyveres konfliktusaiban – mondta március 7-én, kedden Mohammad Ali Sahidi, az iráni veteránügyek hivatalának vezetője a IRNA állami hírügynökségnek.

Sahidi a tavalyihoz képest most több mint kétszer nagyobb számot említett, ugyanakkor a 2016 novemberében tett nyilatkozatában csak a Szíriában megölt iráni katonákat említette.

Teherán Moszkvával közösen Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjének legfontosabb szövetségeseinek számítanak. Irakban és Szíriában a síita milíciák az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezettel szemben is harcolnak.

Irán „önkéntes" harcosait odahaza, illetve külföldön Afganisztánból és Pakisztánból toborozza.

Sahidi állítása szerint a harcosok síita imahelyek védelme során vesztették életüket. A veteránügyi hivatalvezető ugyanakkor sem a harcokban megölt katonák állampolgárságáról, sem a haláluk időpontjáról nem közölt egyebet.

Haszan Róháni iráni elnök korábban kijelentette, hogy Irán számára a síita kegyhelyek elleni támadások olyan „vörös vonalat" jelentenek, amelyet nem szabad átlépni.

Az iszlám síita ágához tartozók alkotják a többségi társadalmat Iránban és a szomszédos Irakban is. Az Iszlám Állam szunnita szélsőségesei, akik egyre kisebb területeket tartanak ellenőrzésük alatt Szíriában és Irakban is, eretneknek tartják a síitákat, ezért támadásaik során a felekezethez tartozó civileket sem kímélik.