Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több mint száz szakadár és orosz katona esett el

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. szeptember 5. 8:20

Az ukrán katonák szeptember 4-én, csütörtökre virradóra legalább száz szakadár fegyverest és orosz katonát öltek meg Kelet-Ukrajnában, ahol az éjszaka folyamán is súlyos harcok voltak – jelentette Dmitro Timcsuk, a kelet-ukrajnai harcokat figyelemmel kísérő ukrán katonai szakértő, az Információs Ellenállás nevű szervezet koordinátora.

Timcsuk szerint az erőátcsoportosítás után a hadsereg csapásokat mért az ellenség állásaira Donyecknél, Horlivkánál, Szukalova Balkánál, Sztarobesevenél és Amvroszijevkánál. A szakadárok és az orosz hadsereg támadásai alábbhagytak ugyan, de nőtt közvetlenül Oroszország területéről indított támadások száma – idézte az UNIAN hírügynökség Timcsukot.

Orosz hírügynökségek szemtanúkra hivatkozva arról számoltak be, hogy éjfél óta az ukrán hadsereg tüzérsége intenzíven támadja Donyeck város egyes kerületeit. A városháza közlése szerint Donyeck egész területén nincs ivóvíz-szolgáltatás, és a mobiltelefon-hálózat sem működik. A leszakadt villanyvezetékek miatt sokfelé a trolibuszok sem közlekednek.

A Ria Novosztyi hírügynökség közben cáfolta szerdán az orosz médiában szerdán, szemtanúkra hivatkozó híreket, amelyek szerint az oroszbarát szakadárok ellenőrzésük alá vonták a stratégiai fontosságú donyecki repülőteret. A Prokofjev repülőtér továbbra is – a harcok áprilisi kezdete óta – az ukrán fegyveres erők kezén van, de a szakadárok csütörtökön is folytatták a légi kikötő ágyúzását és az aknatámadásokat.

Volodimir Kononov, a szakadárok által önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság „védelmi minisztere" azt mondta, hogy a lázadók kettős körgyűrűbe zárták a repülőteret, ezért az ukrán katonák nem tudnak onnan kijutni. Mint mondta: vagy megadják magukat, vagy a halált választják. Kononov az egyik legfontosabb feladatnak nevezte a repülőtér bevételét.

A luhanszki repülőteret viszont három nappal ezelőtt ellenőrzésük alá vonták a szakadárok, de a heves harcok következtében a repülőtér olyan súlyos károkat szenvedett, hogy használhatatlanná vált.