Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gyakorlatoznak és esküre készülnek a tartalékosok

Szöveg: Cs. Sárkány Beáta szakaszvezető |  2014. szeptember 5. 7:31

Javában zajlik a több mint kétszáz önkéntes műveleti tartalékos felkészítése az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hajdúhadházi Vay Ádám Kiképzőbázisán.

1595978182

A többségükben katonamúlttal rendelkező és korábban más rendvédelmi és társszervek állományában szolgálatot teljesítő tartalékosok jó részének már nem új a „tananyag". Aki pályája során részt vett műszaki, vegyivédelmi kiképzésen, lövészeten, és ellátott járőrfeladatokat, az most felfrissíti ismereteit, akinek viszont a mostani az első alapkiképzése, annak sok újdonságban van része.

1595978183

A járőrtevékenység során összetett feladat-végrehajtásra is sor kerül, hiszen a hét kilométeres útvonal megtétele során különböző feladatok és felkészítések várnak a tartalékos katonákra. Térkép alapján kell tájékozódniuk és eljutniuk az ellenőrzőpontokra, ahol a kispuskalövészet és kézigránátdobás mellett fegyverkezelés és veszélyes terepszakasz leküzdése is szerepel a feladatok között. A járőr során nemcsak a végrehajtás pontosságára kell nagy figyelmet fordítani, hanem arra is, hogy a rajok minél gyorsabban tegyék meg a távot, leküzdve az akadályokat.

1595978183

A terepfoglalkozások mellett elméleti felkészítések és alaki foglalkozások is részét képezik a tíznapos alapkiképzésnek. A felkészítés zárásaként az önkéntes műveleti tartalékosok szeptember 11-én ünnepélyes keretek között mondják el esküjüket.

Fotó: Szalka Miklós őrvezető