Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több pénz a Csalagút védelmére

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. augusztus 21. 20:51

Több pénzt fordít a két ország a Csalagút védelmére, emelik a technikai megfigyelés szintjét, és külön biztonsági csoportot is felállít a két ország. Emellett növelik a humanitárius készültséget is.

 

A Csatorna-alagút fokozottabb védelmét, az áthaladó járművek alaposabb “átvilágítását", közös francia-brit ellenőrzési központ felállítását, az embercsempészek elleni hatékonyabb fellépést, az emberkereskedők által kizsákmányolt emberek védelmét irányozza elő az a megállapodás, amelyet a franciaországi Calais-ban írt alá csütörtökön a brit és a francia belügyminiszter.

A Theresa May és Bernard Cazeneuve kézjegyével ellátott dokumentum értelmében a szigetország egyebek között 10 millió eurót fordít a következő két évben az illegális bevándorlás problémájának biztonságos megoldására. Ez az összeg hozzáadódik a tavaly bejelentett 15 millió euróhoz, amellyel London meg akarja erősíteni az illegális bevándorlók útját elzáró ottani kerítést.

A megállapodás az ellenőrző videóberendezések számának növelését is kilátásba helyezi, akárcsak azoknak a detektoroknak a tökéletesítését, amelyek képesek észlelni a járművekben elbújt embereket.

A két ország egyesített biztonsági csoportot is létre akar hozni, a közös ellenőrző központ Calais-ban fog működni a francia rendfenntartó erők operatív irányítása alatt, de magában foglalja majd brit határvédelmi szervek és a brit rendőrség szervezett bűnözés elleni részlegének alkalmazottjait is. A két ország az embercsempészettel és az illegális bevándorlással kapcsolatos napi információcsere gyorsítását is reméli az új megállapodástól.

Nagy-Britannia és Franciaország együttműködik humanitárius téren is, a megállapodás részeként vállalják, hogy a segélyszervezetekkel és a helyi hatóságokkal közösen javítanak a Calais-nál összegyűlt menekültek ellátásán. Fokozottabban figyelik majd a migránsok tömegeit, hogy azonosíthassák az emberkereskedelem legsebezhetőbb áldozatait, elsősorban a veszélynek kitett gyermekeket és nőket. Ez utóbbiakat megpróbálják biztonságos helyekre eljuttatni, gondoskodva elszállásolásukról és ellátásukról.

A The Times című brit lap már szerdán írt a megállapodásról, amely nagy hangsúlyt helyez a humanitárius segítségnyújtásra is. Ennek célja megakadályozni, hogy még több menekült érkezzen Észak-Franciaországba. A két ország humanitárius segélyeket küld Afrika és a Közel-Kelet egyes országaiba. Így akarják elejét venni annak, hogy még többen útra keljenek Európa felé.

A brit sajtóban dzsungelként emlegetett calais-i menekülttáborban mintegy háromezer migráns gyűlt össze, bár azok száma, akik vonatokra vagy kamionokra felkapaszkodva megpróbálnak átkelni Nagy-Britanniába, nagyságrendekkel, száz-kétszáz közé csökkent az egy hónappal ezelőtti kétezerhez képest.