Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több tucat civil halálos áldozata volt Afganisztánban egy amerikai légicsapásnak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2019. október 11. 18:48

Legalább 39 civil halálos áldozata volt Afganisztánban egy májusi amerikai légicsapásnak, amelyet a tálib lázadók feltételezett kábítószer-üzemeire mértek – derült ki október 9-én az ENSZ afganisztáni missziójának (UNAMA) jelentéséből, amely szerint a hadművelet végrehajtása sértette a nemzetközi humanitárius jogot, mivel polgári személyek voltak az áldozatok.

Az Afganisztánban állomásozó amerikai erők (USFOR-A) közleményben utasították el az ENSZ-jelentés állításait, és továbbra is fenntartják korábbi álláspontjukat, hogy a légicsapásnak nem voltak civil áldozatai.

Az UNAMA és az ENSZ emberi jogi hivatalának közös jelentéséből az derül ki, hogy május 5-én több mint 60 célpontot bombázott az amerikai légierő Faráh és Nimrúz tartományokban Afganisztán délnyugati részén. Az eddig megerősített 39 halálos áldozat között 14 gyerek volt. A világszervezet szerint további 38 civil halottja is lehet a műveletnek, többségében nők és gyerekek, de ennek megerősítése még folyamatban van. Az UNAMA arra a következtetésre jutott, hogy a kábítószert előállító üzemekben tartózkodó emberek nem harci tevékenységet folytattak, így megillette volna őket a védelem a katonai csapásoktól.

Az amerikai erők 2017 vége óta hajtanak végre támadásokat olyan célpontok ellen, amelyekről azt feltételezik, hogy a kormányellenes tálibok kábítószer előállítására használják. A katonai műveletek célja, hogy elapasszák a szélsőséges fegyveres mozgalom anyagi forrásait. A nemzetközi humanitárius jog civil objektumoknak tekinti azokat a létesítményeket, amelyek háborús cselekményekben részt vevő felek anyagi forrásait biztosítja, így az üzemekben dolgozó emberek törvénybe ütközően váltak célponttá – állítja az ENSZ.

Az amerikai hadsereg ugyanakkor kétségbe vonta a jelentés készítőinek módszertanát, és azt hangoztatta, hogy a légicsapások után elvégzett vizsgálatok eredménye szerint egyetlen civil sem halt vagy sebesült meg a műveletben.

Az Afganisztánban állomásozó amerikai haderő „igen összetett környezetben harcol olyanok ellen, akik szándékosan gyilkolnak, civilek háta mögé rejtőznek, és propagandafegyverként használják a civil áldozatokról szóló hamis állításokat. A május 5-i művelet során kivételes intézkedéseket tettek annak érdekében, hogy elkerüljék a civil áldozatokat" – írta a USFOR-A közleményében.

Rohullah Ahmadzai, az afgán védelmi minisztérium szóvivője elmondta: a civilek halálának megakadályozása elsődleges fontosságú, de amikor mégis elkerülhetetlen, az amiatt van, hogy a tálibok a civilek között rejtőzködnek. A szóvivő hozzátette, ez általánosságban így van, nem konkrétan a májusi légicsapással kapcsolatban állítja.