Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Többen életüket vesztették az újabb kasmíri zavargásokban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2018. április 2. 14:12

Legalább 17 ember, köztük 11 lázadó, három indiai katona és három civil vesztette életét a vitatott hovatartozású Kasmírban a biztonsági erőknek a szélsőségesek ellen indított műveletében, illetve az azt követően kitört zavargásokban április 1-jén, vasárnap – közölte az indiai rendőrség.

Ses Paul Vaid helyi rendőrfőnök szerint csak Sopian körzet Draggad nevű falujában hét felkelő, köztük két katonai vezetőjük holttestét találták meg a biztonsági erőkkel történt összecsapást követően, amelyben három katona is sebet kapott. Vaid szerint a szintén Sopian körzethez tartozó Kacsdura településen három felkelővel végeztek, de három katona is elesett. Az összecsapások a tájékoztatás időpontjában még zajlottak. Antanag körzetben pedig a Hizb ul-Mudzsahedín szélsőséges szervezet egyik tagjával végeztek, egy másikat pedig őrizetbe vettek egy tűzpárbajt követően – tette hozzá a rendőrségi illetékes.

A hatóságok szerint több száz tüntető próbálta megzavarni kődobálással a szélsőségesek elleni műveletet végző biztonsági erőket. A katonák válaszul könnygázzal oszlattak, és lövéseket is leadtak a tömegbe, ez három civil életét követelte. A rendőrség szerint mintegy harminc sebesültje volt a történteknek, helyi lakosok viszont legalább 50-ről számoltak be. Ez volt az utóbbi évek egyik legvéresebb zavargása az egyébként is nyugtalan régióban, ahol a lázadók rendszeresen támadásokat intéznek az indiai hadsereg támaszpontjai ellen.

India és Pakisztán függetlenné válásuk, azaz 1947 óta több háborút vívott egymással a többségében muszlimok lakta Kasmírért, amelyet Újdelhi és Iszlámábád is teljes egészében magának követel. A két szomszéd között 2016 óta egyre feszültebb a viszony a szélsőségesek térségbeli támadásai és az indai biztonsági erők túlkapásai miatt. Újdelhi iszlamista csoportok támogatásával és lázadás szításával vádolja Iszlámábádot, amely az indiai biztonsági erők visszaélései miatt nemzetközi jogi kampányt indított.