Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Többen meghaltak az afganisztáni Kandahár repülőtere elleni tálib támadásban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. december 9. 11:21

Legkevesebb nyolc ember meghalt már az afganisztáni Kandahár város repülőtere elleni tálib támadásban, amely december 8-án, kedden kezdődött és szerda reggel még tartott helyi tisztségviselők és lakosok szerint.

Az azonos nevű tartomány kormányzójának szóvivője azt mondta: nyolcan – civilek és katonák – haltak meg a tálib támadásban. Az afgán hadsereg egyik parancsnoka szerint viszont tizennyolc halott van.

A kabuli kormány azt jelentette, hogy több támadót is megöltek, de ennél pontosabbat nem közölt.
Helyi lakosok – akiknek hatósági felszólításra otthonukban kell maradniuk – elmondták, hogy az összecsapás még szerda reggel is tartott.

A hatalmas kandahári repülőtéren a polgári részleg mellett az afgán hadseregnek és a NATO-nak közös támaszpontja van.

A kormányzó szóvivője kedden azt mondta: „Számos lázadó megszállt egy iskolát, ahonnan tüzet nyitottak a reptérre." Kari Juszuf Ahmadi, a szélsőségesek egyik szóvivője azt mondta: néhány öngyilkos támadó betört a repülőtér területére és harcba bocsátkoztak a biztonsági erőkkel. A repülőtér elleni támadás előtt két öngyilkos pokolgépes merénylet is történt egy rendőrőrs ellen Kandahárban; a város hagyományosan a tálibok egyik fellegvárának számít.

Az egyre rosszabb biztonsági helyzetre tekintettel a NATO korábban úgy döntött, hogy a jelenlegi 12 ezer tagú afganisztáni katonai kontingensének létszámát gyakorlatilag változatlanul fenntartja a következő évben is.

A tálib lázadók szeptember végén rövid időre elfoglalták az észak-afganisztáni Kunduzt. A várost csak napokkal később tudták visszafoglalni nemzetközi támogatással az afgán csapatok.