Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Török merénylet: ötven fölött a halálos áldozatok száma

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. május 15. 16:40

Ötvenegyre emelkedett a szíriai határ török oldalán, Reyhanli városában múlt szombaton elkövetett kettős pokolgépes merénylet halálos áldozatainak száma – jelentette be május 14-én este Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök. Hozzátette, hogy további ötven embert még kórházban ápolnak.

A sebesültek között szíriaiak is vannak. Ez volt az eddigi legvéresebb merénylet Törökországban.

A török média korábbi közlése szerint a robbantásokat a szíriai rezsimmel is kapcsolatban lévő török szélsőbaloldali csoport, a Forradalmi Népfelszabadító Párt-Front (DHKP-C) tagjai hajtották végre.

A merénylettel kapcsolatban még vasárnap őrizetbe vettek kilenc török állampolgárt, akik állítólag részben be is ismerték a tettüket.

Erdogan most bejelentette, hogy további négy embert tartóztattak le, így már 13 ember van a hatóságok őrizetében a robbantásokkal összefüggésben.

Reyhanli alig 50 kilométerre nyugatra fekszik a szíriai polgárháborús harcok egyik központjának számító Aleppótól. A szíriai rezsim határozottan tagadta, hogy köze lett volna a merénylethez. Damaszkusz közös vizsgálat indítását kezdeményezte Ankaránál a robbantások ügyében, ezt azonban Erdogan visszautasította. A török kormányfő korábban utalt arra, hogy a történtekért Bassár el-Aszad rezsimjét is felelősnek tartja, emellett kedden ismét illegálisnak nevezte a szír vezetést, amelyet – mint mondta – még saját népe sem fogad el.