Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Török vadászrepülőgépek fogtak el egy orosz felderítő repülőgépet

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2013. október 25. 13:32

Török készültségi vadászrepülőgépek fogtak el kedden egy orosz Il-20-as felderítő repülőgépet nemzetközi légtérben, a Fekete-tenger felett. A két ország között ritkák a keddihez hasonló jellegű incidensek, nyilatkozták török katonai források.

http://www.jetfly.hu/rovatok/jetfly/torok_vadaszrepulogepek_fogtak_el_egy_orosz_felderito_repulogepet/
1595961950

A török fegyveres erők vezérkarának október 23-ai, szerdai közleménye szerint 2 darab F-16-os vadászrepülőgépet riasztottak kedden délután, hogy esetlegesen megakadályozzák a török légtér megsértését, miután észlelték, hogy egy orosz Il-20-as felderítő repülőgép repül a török partok közelében. A török F-16-osok addig kísérték az orosz repülőgépet, amíg az el nem hagyta a térséget a bolgár határ irányába. Egyelőre nem tisztázott, hogy miért közelítette meg a török légteret az Il-20-as és az orosz védelmi minisztérium sem kommentálta az esetet.

Az Iljusin iroda nevével fémjelzett Il-20 (a NATO kódneve Coot-A) a szovjet éra felderítő repülőgépe, amelyet különböző elektronikus és hírszerzési feladatokra terveztek. Egyes források szerint mintegy 20 darab épült a típusból 1969 és 1976 között, de hogy ezek közül mennyi üzemel jelenleg az orosz légierőben, arról nincs információ. A közelmúltban Japán és Svédország részéről is sor került hasonló elfogásokra, amelyben az adott országok légteréhez közel repülő orosz Il-20-asok voltak érintettek.