Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ünnep Pristinában

Szöveg: Papp Béla főhadnagy |  2013. október 25. 14:39

Nemzeti ünnepünk tiszteletére megemlékezést és sportversenyeket tartottak a koszovói Slim Lines táborban október 23-án.

1595961950

A versenyekre már hetekkel az ünnep előtt jelentkezni lehetett és nem kizárólag a – főként az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonáiból álló – magyar kontingens, hanem a portugál 2. zászlóalj tagjai is versenybe szállhattak. A nemzetközi játékok jó hangulatban teltek, a közel 100 induló asztali teniszben, dartsban, csocsóban és pókerben mérhette össze tudását. Az ünnepet megelőző héten került sor a kontingens focibajnokságára is, amin a támogató század csapata diadalmaskodott.

Délután, a késő őszi napsütésben került sor az 1956-os forradalom kitörésének évfordulójára rendezett ünnepségre, amelyen részt vettek a KFOR parancsnokságon egyéni beosztásokban szolgálatot teljesítők és a prizreni német katonai kórház két magyar katonája is. A meghívott vendégek a KTM közös portugál-magyar zászlóalj törzsének katonái voltak, Fernando Gonçalves alezredes, parancsnok vezetésével. Az ünnepségen a Himnusz alatt piros, fehér, zöld füst emelkedett a levegőbe.

1595961950

Ünnepi beszédében Kovács Attila alezredes, a magyar kontingens parancsnoka a forradalom során tanúsított nemzeti összefogást emelte ki, valamint a magyar katonákra vonatkozó örökségről beszélt.

Az ünnepséget az október 23-a alkalmából jutalomban vagy kitüntetésben részesültek elismeréseinek, valamint a sportversenyek helyezettjeinek járó érmek és oklevelek átadása zárta.

1595961951

A nap végén díszvacsora várta a kontingens állományát. A kontingens szakácsai igazi magyaros babgulyást és túrós csuszát tettek az asztalra.

Fotó: a szerző felvételei