Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Törökország: folytatódnak a letartóztatások

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. december 30. 20:02

Újabb 8 katonát és 26 csendőrt vettek őrizetbe a hatóságok Törökországban a július 15-ei puccskísérletben való állítólagos szerepvállalásuk miatt. A török kormány – kivált Recep Tayyip Erdogan elnök és pártja, az AKP – az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok követőit teszi felelőssé a július 15-i puccskísérletért, amelynek során megtámadták a parlament épületét és más kulcsfontosságú hivatalokat is.

Gülen mozgalmát Ankara terrorszervezetnek minősítette. A hitszónok, aki Erdogan egykori szövetségeséből lett később ádáz ellenfele, tagadja, hogy köze lenne a történtekhez.

A sikertelen hatalomátvételi kísérletet követően Törökországban rendkívüli állapotot vezettek be, a közigazgatásban, a hadseregben, az igazságszolgáltatásban és a médiában is széles körű tisztogatás kezdődött: öt hónap alatt több mint 100 ezer emberrel szemben indítottak eljárást Törökországban, közülük legalább 40 ezret letartóztattak, beleértve 6341 katonát, köztük 168 tábornokot az Anadolu decemberi összesítése szerint. Egy törvényerejű rendelet értelmében az őrizetbe vétel lehetséges időtartamát 4 napról 30 napra hosszabbították meg.

Az ősszel szintet lépett a megtorlási hullám azzal, hogy ellenzéki képviselők – főként a kurd párt tagjait – kezdték el letartóztatni. Az eljárások azóta is tartanak, kedden 29 volt rendőrt állítottak bíróság elé, akik a vád szerint segédkeztek az Erdogan megbuktatására irányuló, mintegy 270 ember halálát okozó államcsínykísérletben. Az ügyészség 21 vádlott számára súlyosbított életfogytiglani börtönbüntetés, míg a többiekre legfeljebb 15 év szabadságvesztés kiszabását kérte.