Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Törökország nem engedi a kormányerők további előrenyomulását Idlíbben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2020. február 5. 19:20

Törökország nem engedi meg a szíriai kormányerők további előrenyomulását Idlíbben, az utolsó, még a lázadók kezén lévő északnyugat-szíriai tartományban – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök az Anadolu török állami hírügynökség jelentése szerint.

„A rendszer további területeket akar nyerni Idlíbben ártatlan embereket menekülésre kényszerítve, akik a határunk felé tartanak. Nem tesszük lehetővé a rendszer számára, hogy teret nyerjen, mert ez csak nehezítené a terheinket" – jelentette ki Erdogan hétfői ukrajnai látogatásáról hazafelé tartva a repülőgépen.

Előző nap heves harcok folytak a török hadsereg és a szíriai kormányerők között Idlíb tartományban, több mint húszan haltak meg. Hétfőre virradóra a damaszkuszi erők tüzérségi támadásában nyolc török katona halt meg. Ankara válaszul szíriai állásokat lőtt, legalább 13 embert megölve.

„Úgy gondolom, hogy a műveletünk alapos lecke volt a számukra, de nem fogunk megállni, ugyanilyen eltökéltséggel folytatjuk" – szögezte le a török elnök.

A szíriai kormányerőknek a török katonák elleni támadása az idlíbi fegyverszünetről megkötött orosz-török megállapodás megsértése – mondta Erdogan, hozzátéve, hogy ennek természetesen következményei lesznek a damaszkuszi rendszerre nézve.

Erdogan kedd este telefon beszélt a Bassár el-Aszad elnök rendszerét támogató Oroszország elnökével, Vlagyimir Putyinnal. A török elnök figyelmeztetett, hogy Ankara a lehető legkeményebben torolja meg a szíriai kormányerők esetleges újabb támadását katonái ellen.

Erdogan kijelentette, hogy Ankara a jövőben is élni fog a legitim védelemhez való jogával egy újabb hasonló támadás esetén – közölte a török elnöki hivatal.

Annak ellenére, hogy a 2011 óta dúló szíriai polgárháborúban egymással szembenálló táborokat támogatnak, Törökország és Oroszország 2016 óta erősítette az együttműködését a területen. Ankara amiatt ellenzi a szíriai kormányerők nagyszabású idlíbi offenzíváját, mert attól tart, hogy újabb menekülthullám indul meg Törökország felé, ahol már több mint 3,6 millió szíriai menekül él.