Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Törökországban korrupció vádjával őrizetbe vettek öt katonai parancsnokot

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. december 21. 11:10

Korrupció vádjával előzetes letartóztatásba helyeztek Törökországban nyolc embert az érintett ötven gyanúsított közül egy nagyszabású, politikai felhangokkal kísért megvesztegetési ügyben – közölte december 20-án, pénteken a helyi sajtó.

Mindnyájukat korrupcióval, csalással vagy pénzmosással gyanúsítják egyebek mellett állami ingatlanok vásárlásával kapcsolatban.

Az isztambuli ügyészség nem közölte a letartóztatottak nevét, de gyanúsítottként bíróság elé állt pénteken többek között Muammer Güler belügyminiszter fia, továbbá egy isztambuli megyei vezető és a Halk Bankasi nevű állami bank vezérigazgatója, őket három nappal korábban vették őrizetbe.

A helyi média tájékoztatása szerint közben folytatódnak a leváltások a nagyvárosok rendőrkapitányságain. Menesztették a török biztonsági szolgálat főigazgatóságának 14 vezetőjét is, köztük a szervezett bűnözés, a terrorizmus elleni harc és a gyilkossági osztályok vezetőit is. Csütörtökön leváltották az isztambuli rendőrfőnököt is.

A leváltásokkal állítólag Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök a szövetségesei elleni támadást bosszulta meg.

A gazdasági bűnözés elleni igazgatóság által kedden levezényelt nagyszabású korrupcióellenes rendőrségi razzia az ország vezetői számára is váratlan volt. Erdogan „a kormány lejáratására irányuló piszkos akciónak" nevezte a történteket. Annak ellenére, hogy a kormányban provokációnak tartják a rendőrségi fellépést, a hivatalos álláspont az, hogy semmiképpen nem fogják befolyásolni a nyomozást és a bíróságot, és bármilyen kimenetele is lesz az ügynek, azt tiszteletben fogják tartani.

Helyi lapok szerint az őrizetbe vételek mögött a milliárdos vagyonnal rendelkező Fethullah Gülen befolyásos radikális hitszónok áll, aki alá akarja ásni a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) és vezetője, Erdogan pozícióit négy hónappal a helyhatósági választások előtt. Gülen iszlám törvénykezést vezetne be Törökországban.

A jelenleg az Egyesült Államokban önkéntes száműzetésben élő Gülen korábban éveken át a kormányzó párt szövetségese volt, de szoros szövetségük az utóbbi időben felbomlani látszik, ami az egymással szembeni ellenséges lépésekben nyilvánul meg. A török rendőrség és igazságszolgáltatás magas rangú tagjai között Gülen számos hívét megtalálni.

A 2002 óta hatalmon lévő Erdogan sok szavazatot köszönhetett a tekintélyes hitszónoknak.

Az eurázsiai országban márciusban helyhatósági választásokat, augusztusban pedig elnökválasztást tartanak.