Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Külföldi katonai missziók meghosszabbításáról döntött a kormány

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. december 21. 10:02

Több afganisztáni katonai egység jövő év végéig, míg az ugandai, szomáliai és kenyai feladatellátás mandátumának 2015. március végéig való meghosszabbításáról döntött a kormány – derül ki Hende Csaba honvédelmi miniszter beszámolójából, amelyet december 20-án,  pénteken a parlament honlapján tettek közzé.

Az afganisztáni Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erők (ISAF) műveleteiben történő magyar katonai szerepvállalásról szóló kormányhatározat módosításáról szóló beszámolóban a miniszter kifejtette: az Afganisztánban kialakult helyzet, valamint a nemzetközi közösség és szervezetek – köztük a NATO – által előrevetített rendezési folyamat ismeretében az afganisztáni magyar szerepvállalás jövőjének folyamatos újraértékelése szükséges.

A Magyar Honvédség tartományi újjáépítési csoportja (PRT) csaknem hétéves szolgálat után március végén tért haza Magyarországra, majd májusban a MI-35 légi kiképzés támogató csoport, októberben pedig a kabuli nemzetközi repülőtér őr- és biztosító kontingense is befejezte feladatait.

A beszámoló szerint a Magyar Honvédség továbbra is több területen is részt vesz az ISAF tevékenységében. A honvédség katonái öt kontingensben és törzsbeosztásokban látják el a feladataikat Afganisztánban.
A NATO szövetségesi együttműködés keretében megvalósuló csapatmozgásokat az alaptörvény alapján a kormány engedélyezi. Több kontingensnek ez év végével járna le a mandátuma. Ezek közül a különleges műveleti kontingens, valamint az afgán légierő szállítóhelikopter-pilótáinak kiképzését és mentorálását végző Mi-17 szállító helikopter légi kiképzés támogató csoport mandátumát 2014. december 31-ig hosszabbította meg a kormány.

„Az afganisztáni magyar szerepvállalás a szövetség, illetve az ISAF műveletigényeihez történő igazítása egyértelműen hozzájárul hazánk kedvező nemzetközi megítéléséhez" – írta beszámolójában Hende Csaba.

Ugyancsak pénteken tették közzé a parlament honlapján az Európai Uniónak a szomáliai biztonsági erők kiképzésére irányuló missziójához (EUTM Somalia) történő további magyar katonai hozzájárulásról szóló kormánydöntésről szóló beszámolót.
A honvédelmi miniszter beszámolójában azt írta: a kormányprogramban megfogalmazottak szerint Magyarország támogatja az Európai Unió közös kül- és biztonságpolitikájának kiteljesedését, és aktív részt kíván vállalni az EU válságkezelő műveleteiben, nem csupán az európai kontinensen, hanem – szolidaritása kifejezéseként – korlátozott számban más földrészen is.

Az EU közös biztonság- és védelempolitikája keretében megkezdett szomáliai misszióban való magyar katonai részvétel megfelel ezen törekvéseknek.
A kormány hozzájárult ahhoz, hogy az EUTM Somalia keretében működő kiképző erők kötelékében a Magyar Honvédség állományából legfeljebb tíz (váltási időszakban legfeljebb húsz) embert kitelepítsenek Ugandába, Szomáliába és Kenyába, és ott a misszió feladatrendszerébe tartozó feladatokat lássanak el 2015. március 31-ig.