Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Továbbra is illegálisan vásárol Irán

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. november 17. 23:00

Továbbra is vásárol illegálisan atomtechnológiai eszközöket vitatott nukleáris programja számára Irán Németországban – közölte Norbert Drude, a német bűnügyi vámhivatal elnöke a Tagesspiegel című német lap november 16-ai számában.

Az illetékes elmondta, hogy Teherán nagyrészt olyan technológiák beszerzését végzi Németországban, amelyek nukleáris, biológiai és kémiai fegyverek előállítását, valamint rakétarendszerek felállítását teszik lehetővé.

Drude hangoztatta, hogy a hivatal nyomozói 2012 és 2013 között 264 eljárást folytattak, amelyek több mint kétharmada az iszlám köztársaságot érintette.

Az idei nyomozások száma valószínűleg hasonló nagyságrendű marad, mint az előző két évben, ezért úgy vélik, továbbra is fokozott az iráni piac érdeklődése a német termékek iránt.

A hatok (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország) külügyminiszterei és Irán képviselői kedden Bécsben gyűlnek össze, hogy megpróbáljanak a november 24-i határidő előtt tető alá hozni egy végleges megállapodást Teherán sokat vitatott nukleáris tevékenységéről. Néhány napja diplomáciai források nem valószínűsítették, hogy sikerül megegyezést elérni a kitűzött határidő előtt, így elképzelhető, hogy újabb átmeneti egyezséget kötnek a felek, hogy aztán az elkövetkező hónapokban tovább keressék a megoldást a még nyitott kérdésekre.

A végleges megállapodás keretében a nyugati országok feloldanák az Irán elleni szankciókat cserében azért, ha Teherán garantálja, nem használja nukleáris programját atomfegyver építésére.