Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Továbbra sem vihet segélyszállítmányt Aleppóba az ENSZ

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. október 15. 7:54

A szíriai kormány jóváhagyta az ENSZ humanitárius segélyszállításának októberi tervét, de elutasította azt, hogy a heves harcok sújtotta észak-szíriai Aleppó felkelők uralta keleti részébe segélyeket vigyen a világszervezet – közölte október 13-án, csütörtökön az ENSZ szíriai különmegbízottjának helyettese, Ramzi Ezzeldin Ramzi.

Megerősítette, hogy Damaszkusz huszonöt ostromgyűrűbe zárt és nehezen elérhető területre engedélyezte a segélyszállítást, Aleppó keleti részére és három Damaszkusz tartománybeli területre azonban nem adott engedélyt.

„Természetesen az ENSZ tervének jóváhagyása nem elegendő, tudniillik vannak még olyan lépések, amelyeket meg kell tenni a segélyek leszállítása érdekében" – mondta. Hozzátette: a világszervezet felszólítja a szíriai konfliktusban érintett feleket, segítsenek biztosítani azt, hogy ezeket a lépéseket meg is tegyék, hogy az ENSZ minél hamarabb teljesíteni tudja az októberi segélytervét.

Az ENSZ szeptemberben kérte az októberi segélyszállításra az engedélyt, és arra számított, hogy szeptember 30-ára meg is kapja.

Aleppó keleti részére kitérve Ramzi közölte, hogy a mintegy 275 ezer ostromgyűrűbe zárt embernek a helyzete továbbra is „rettenetes". Megjegyezte ugyanakkor, hogy a vízellátást sikerült helyreállítani.

Az ENSZ-tisztviselő figyelmeztetett arra is, hogy a világszervezet hetek óta próbálja kimenekíteni a harcokban megsebesült embereket. Tudomása szerit 200 embernek, más források szerint 400 gyermeknek van szüksége arra, hogy orvosi ellátás érdekében evakuálják Aleppó keleti részéből, mondta. Ehhez azonban tűzszünetre van szükség – húzta alá.