Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Trump a terrorszervezet leküzdését ígérte az iraki kormányfőnek

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. március 22. 8:07

Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban fogadta Haider al-Abádi iraki kormányfőt március 20-án hétfőn, és azt ígérte neki, hogy „megszabadul” az Iszlám Állam nevű terrorszervezettől.

Az amerikai elnök kiemelte, hogy Abádi „nagyon keményen dolgozik, és katonái bátran harcolnak" Moszul visszafoglalása érdekében.

Az észak-iraki nagyvárosért tavaly október óta folyik a nemzetközi koalíció támogatta iraki hadsereg és helyi milíciák harca, az Iszlám Állam egyik fellegvárának számító város nagy részét már megszabadították a terroristáktól.

A találkozó után az iraki kormányfő újságíróknak úgy nyilatkozott: biztosítékokat kapott Donald Trumptól arra, hogy az amerikai kormányzat megnöveli az Iraknak eddig nyújtott támogatást a terroristák elleni harchoz.

Washington és Bagdad között január végén átmenetileg megromlott a viszony Donald Trump első elnöki rendelete miatt. Trump bevándorlást szigorító és a beutazásokat átmenetileg felfüggesztő első rendelete Irakot is érintette, mivel szerepelt azon a listán, amely hét országból átmenetileg megtiltotta a beutazást az Egyesült Államokba. A második elnöki rendeletben aztán – hosszas és aprólékos tárgyalások után, amelyek során Bagdad együttműködést ígért az iraki vízumkérőkre vonatkozó információk átadásában – Irak már nem szerepel a tiltólistán.

Az amerikai bíróságok Trump első és második rendeletének végrehajtását is felfüggesztették.
Haider al-Abádi miniszterelnök az Iszlám Állam ellen harcoló koalíció szerdai tanácskozására érkezett az amerikai fővárosba, Washingtonba.