Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Trump: mindegyik NATO-tagnak teljesítenie kell a védelmi kiadási célt

Szöveg: honvedelem. hu / MTI |  2019. június 6. 10:11

A NATO mindegyik tagországának kötelessége a hazai össztermék (GDP) 2 százalékában kijelölt minimális védelmi kiadási cél teljesítése – mondta június 4-én Londonban az amerikai elnök.

Donald Trump előző nap érkezett háromnapos állami látogatásra, vagyis hivatalosan II. Erzsébet királynő vendégeként Londonba, de kedden fogadta őt Theresa May kormányfő a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalban. Tárgyalásaik után tartott közös sajtóértekezletükön Trump kijelentette: vannak olyan NATO-tagállamok, amelyek ezt a kiadási célt még nem teljesítik, és „ez nem megengedhető".

Theresa May ugyanakkor méltatóan szólt arról, hogy részben az amerikai elnök sürgetésének eredményeként a NATO-tagországok 100 milliárd dollárnyi védelmi kiadásnövelésre tettek ígéretet.

Az amerikai elnök kedden Londonban megerősítette azt a véleményét, hogy a brit kormánynak pert kellett volna indítania az Európai Unió ellen. Tárgyalásaik után tartott közös sajtóértekezletükön May felidézte, hogy Trump a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről folytatott tárgyalások idején javasolta neki az EU elleni pert. „Mi nem ezt tettük, ehelyett tárgyaltunk, és jó megállapodást értünk el" – tette hozzá. Sajnálkozva említette meg ugyanakkor, hogy a Brexit-megállapodást az ellenzéki Munkáspárt és „más alsóházi képviselők" ellenállása miatt nem sikerült elfogadtatni.

Donald Trump a brit kormányfő e kijelentései után közbevetette, hogy ő peres úton rendezte volna az EU-val a Brexit-folyamatot. „De soha nem tudhatja az ember. Lehet, hogy (a brit miniszterelnök) jobb tárgyaló, mint én" – tette hozzá.