Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tüntetők rohantak meg egy török katonai tábort Irak északi részén

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2019. január 28. 9:03

Legalább egy tüntető meghalt és tízen megsebesültek január 26-án, szombaton, miután aktivisták megrohantak egy török katonai tábort az észak-iraki Kurdisztán félautonóm régióban Dohúk városa mellett – közölték kurd tisztségviselők és helyi lakosok.

A beszámolók szerint a Dohúktól keletre fekvő Siladze támaszponton történt tiltakozó akció során két harckocsi és több jármű is kiégett. Nadzsib Szaíd, a térség vezető egészségügyi tisztségviselője szerint egyelőre nem világos, mi okozta a tüntető halálát. Mint mondta, a török katonák tüzet nyitottak az aktivistákra, emellett a felgyújtott járművek és felszerelés is több robbanást idézett elő.

„Támadás történt az egyik észak-iraki bázis ellen a PKK terrorszervezet provokációjának következményeként. Részleges jármű- és felszereléskárok keletkeztek a támadás során" – írta a török védelmi miniszter Twitter-oldalán. „Megtették a szükséges óvintézkedéseket az incidenssel összefüggésben" – tette hozzá a miniszter anélkül, hogy megnevezte volna a megtámadott török támaszpontot.

Törökország gyakran bombázza a Délkelet-Törökországban évtizedek óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) észak-iraki bázisait, különösen az Ankara által terrorszervezetnek minősített csoport főhadiszállásának számító Kandil-hegységben. Egy kurd tisztségviselő elmondta, hogy a bázisnál tüntető tömeg egy nemrég végrehajtott török bombázás miatt tiltakozott, amely miatt négy civil vesztette életét.

Szintén névtelenül nyilatkozó társa pedig arról számolt be, hogy a török katonák először rálőttek a tüntetőkre, majd elhagyták a támaszpontot. Hozzátette, hogy a kurd biztonsági erők igyekeznek ellenőrzés alá vonni a helyzetet.