Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűz ütött ki az orosz védelmi minisztérium épületében

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. április 3. 14:56

A Moszkva belvárosában álló épület 3500 négyzetméternyi területe ég. A tüzet valószínűleg az épület elektromos hálózatának hibája okozta.

Tűz ütött ki az orosz védelmi minisztérium épületében, Moszkva belvárosában – jelentette április 3-án, vasárnap az Interfax orosz hírügynökség. A tűz, amelyet a legmagasabb, vagyis ötös fokozatúnak minősítettek, a födémeken keresztül az épület harmadik, negyedik és ötödik emeletére is továbbterjedt – közölte a katasztrófavédelem egyik forrása az orosz hírügynökséggel. A forrás hozzátette, hogy a tüzet valószínűleg az épület elektromos hálózatának hibája okozta.

A TASZSZ orosz hírügynökség egy másik katasztrófavédelmi forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy a védelmi minisztérium épületének 3500 négyzetméternyi területe lángol. „A tűz által érintett terület nő. Jelenleg elérte a 3500 négyzetmétert" – mondta a forrás.

Egy illetékes szerint a tűz oltását nehezíti az erős szél is, ami miatt a tűz úgymond „sétál" az épület régi födémjei között. A helyszínre érkezett Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök, Ruszlan Calikov védelmi-miniszterhelyettes és Alekszandr Csuprijan, a rendkívüli helyzetekben illetékes miniszterhelyettes is.
„Az oltásban jelenleg 253 személy, 72 darab technikai eszköz, köztük 17 emelő szerkezet vesz részt" – közölte a polgári védelmi ügyekben, a rendkívüli helyzetekben és az elemi csapások következményeinek felszámolásában illetékes orosz minisztérium egyik szóvivője. A tárcánál hozzátették, hogy növelni fogják a tűz oltásában részt vevők számát.

Egészségügyi források szerint egy tűzoltó megsérült a mentési munkálatok során. „Előzetes értesülések szerint egy tűzoltó megsérült. Hőgutát kapott. A helyszínen nyújtottak neki orvosi segítséget" – tették hozzá.

A védelmi minisztérium sajtószolgálata szerint a védelmi tárca és a rendkívüli helyzetekben illetékes minisztérium tűzoltó egységei továbbra is vízzel öntözik az épület minden helyiségét. „Kiegészítő intézkedéseket tesznek annak megakadályozására, hogy a füst tovább terjedjen az épület régi szárnyának emeletei közötti, fából készült födémeken keresztül. A védelmi tárca dolgozói nincsenek veszélyben" – derül ki a közleményből.

Az épület régi szárnyában található Georgij Konsztantyinovics Zsukov marsall, a második világháború kiemelkedő szovjet tábornokának múzeummá átalakított irodája is, amelyet ugyancsak fenyeget a tűz. „Jelenleg erőink többsége az iroda megvédésére irányul" – közölte a katasztrófavédelem.

Az orosz védelmi minisztérium épülete Moszkva belvárosában, a Znamenka utcában található. A 18. század végi épületet többször is átépítették, korábban helyt adott az orosz vezérkarnak is.