Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűzszünetet akarnak a törökországi kurdok

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. augusztus 9. 18:33

Fegyvernyugvásra szólította fel a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű lázadószervezetet augusztus 8-án, szombaton a legerősebb törökországi kurdbarát párt vezére – tájékoztatott a Hürriyet című török napilap.

„A PKK-nak azonnal le kell vennie az ujját a ravaszról, és ki kell nyilvánítania, hogy ismét tiszteletben fogja tartani a tűzszünetet" – hangsúlyozta Selahattin Demirtas, a júniusi parlamenti választások nyomán a törvényhozásba első alkalommal bekerült Népi Demokratikus Párt (HDP) társelnöke egy béketüntetésen, a kelet-törökországi Van tartományban. Demirtas egyúttal a török kormányt is arra kérte, hogy hagyjon fel a lázadószervezet elleni katonai műveletekkel és térjen vissza a tárgyalóasztalhoz.

A kurd vezető csütörtökön Brüsszelben járt, ahol arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy ítélje el a török hadseregnek a PKK ellen folytatott támadásait, az Európai Uniótól pedig azt követelte, hogy sürgesse a tűzszünet bevezetését.

A török kormány és a kurd lázadók között 2013 óta érvényben lévő tűzszünet július 24-i visszavonása óta a PKK és a török rendőrség legalább 20 tagja vesztette életét. Pénteken hatan haltak meg Törökország főleg kurdok lakta délkeleti részén a biztonsági erők és a lázadók összecsapásaiban. A török hadsereg az utóbbi két hétben több légicsapást végrehajtott a PKK észak-iraki állásai ellen, miközben Szíriában az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezetet támadja.

Törökországban a kurd lázadók, a radikális baloldali szervezetek, valamint a dzsihadisták ellen két hete indított rendőrségi művelet során már 1600 embert vettek őrizetbe, akik közül 314-et helyeztek előzetes letartóztatásba. A török börtönökben jelenleg majdnem négyezren raboskodnak a PKK-val vagy ahhoz közel álló szervezetekkel való kapcsolat miatt.

Több ezren vonultak utcára szombaton Kölnben és Brüsszelben, hogy tiltakozásukat fejezzék ki a török hadsereg kurdok elleni légicsapásai miatt. A rendőrség és a szervezők információi szerint kora délután mintegy ötezer demonstráló gyűlt össze a Németország nyugati részén található Köln belvárosában. A tüntetést meghirdetők azt remélik, hogy a nap folyamán akár 10 ezer fősre is duzzadhat ez a tömeg. Az emberek több mint 50 szervezet felhívására érkeztek a belvárosba, hogy „nemet mondjanak a háborúra". A rendőrség egyik szóvivője elmondta, hogy a tüntetések békésen zajlanak.

„Végzetes lenne Törökország és a régió számára, ha a közel-keleti regionális konfliktusok miatt a belső békefolyamat (Törökországban) falba ütközne"

– vélekedett Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter a Rheinische Post című lap szombati számában megjelent interjúban.

A belga fővárosban nagyjából 200-an tüntettek kurd zászlókat lengetve és a PKK-alapító, 1999 óta börtönben ülő Abdullah Öcalan arcképét a magasba tartva. A különböző szervezetek és a PKK politikai szárnyának tartott Kurdisztáni Nemzeti Kongresszus (KCK) felhívására egybegyűltek megemlékeztek a kurd gerillák és a török hadsereg egymás ellen irányuló megtorlási hullámát kiváltó július 20-i suruci merénylet 32 halálos áldozatáról is. Ez a Törökország szíriai határvidékén elkövetett támadás minden bizonnyal az IÁ műve volt, de a PKK a török biztonsági erők néhány tagjának megölésével válaszolt rá, mivel szerinte azok nem védik meg a helyi lakosságot a terroristáktól.