Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új stratégiára van szükség az Iszlám Állam legyőzéséhez

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. szeptember 16. 19:51

Az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezetet nem lehet legyőzni a jelenleg alkalmazott eszközökkel – állapította meg szeptember 15-én, kedden kiadott éves jelentésében a Sratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete (IISS).

A londoni székhelyű tekintélyes kutatóműhely szerint a terrorellenes „nemzetközi koalíciónak nem sikerült döntő sikereket elérnie az IÁ elleni" harcban.

Emile Hokayem, az IISS Közel-Kelet-szakértője úgy véli, hogy Szíria és Irak gyakorlati felosztását nem lehet meg nem történtté tenni. Szerinte a dzsihadisták terjeszkedésének megakadályozásához a Nyugatnak Bassár el-Aszad szíriai elnökkel is szembe kell szállnia.

„A mostani stratégia teljesen hibás" – mondta kedden Londonban Hokayem. Ahhoz, hogy a Nyugat fel tudja venni a küzdelmet az IÁ-val, a kurdokra és a szunnita muszlimokra van utalva – tette hozzá. Szerinte a nyugati országoknak politikai lépéseket kell tenniük ahhoz, hogy a kurdokat az oldalukra állítsák.

Az IISS szakértője úgy látja, hogy a szunnita muszlimok segítségére is szükség van annak megakadályozásához, hogy a terroristák tovább terjeszkedjenek a szunnita területeken. Aszad megbuktatásához politikai és katonai megoldásra egyaránt szükség van – tette hozzá, megjegyezve, hogy a Nyugat nem vesz tudomást erről a „kemény valóságról".

A brit kutatóintézet szerint eközben a nagyjából 25 ezer harcossal rendelkező IÁ „alkalmazkodónak és erősnek" bizonyul. A terrorcsoport erőteljes jelenléte a helyi és nemzetközi médiában, amihez túszainak brutális lefejezése is hozzájárult, vonzóvá teszi az IÁ-t a potenciális dzsihadisták számára.