Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb amerikai katona viselkedett minősíthetetlenül Okinaván

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. június 8. 9:26

Az amerikai haditengerészet június 6-tól, hétfőtől megtiltotta a Japánhoz tartozó Okinava szigetén állomásozó katonáknak az alkoholfogyasztást, miután egy részeg katona közúti balesetet okozott hétvégén.

A mindössze 1200 négyzetkilométeres japán sziget nagyjából ötödét amerikai támaszpontok borítják, ahol több mint 20 ezer katona állomásozik. A bázisok működése ellen a japánok évtizedek óta tiltakoznak a bűnözés, a környezetszennyezés és az óriási zaj miatt.

Legutóbb egy 21 éves, a Kadena támaszponton szolgáló katonát vettek őrizetbe vasárnap, miután a forgalommal szemben hajtott fel egy autópályára és nekirohant két járműnek. Az ittas sofőr nem sérült meg, a másik két autóban ülő utasok közül ketten könnyebben megsérültek. Japánban az autók az út bal oldalán közlekednek.

Az amerikai haditengerészet hétfőn kiadott parancsa értelmében a Japánban szolgáló erők hétfőtől sem a bázisokon, sem azokon kívül nem fogyaszthatnak alkoholt, és néhány kivétellel engedély nélkül el sem hagyhatják a támaszpontokat.

Matthew Carter tengernagy úgy fogalmazott: „évtizedekig szilárd volt a viszonyunk a japán néppel. Elsődleges fontosságú, hogy minden tengerész megértse, hogyan befolyásolják tetteink az amerikai-japán szövetséget".

Kisida Fumio japán külügyminiszter jelezte Caroline Kennedy amerikai nagykövetnek Tokió elégedetlenségét az ügy miatt, és arra kérte Washingtont: vezessen be olyan intézkedéseket, amelyekkel elejét vehetik az újabb incidenseknek.

Legutóbb Barack Obama amerikai elnök májusi japán látogatását árnyékolta be hasonló bűneset: egy volt amerikai tengerész áprilisban megerőszakolt és meggyilkolt egy japán nőt az egyik amerikai katonai bázison. Abe Sindzó japán miniszterelnök azt mondta: egész Japánt megrázta az eset, és felháborodását és tiltakozását fejezte ki az amerikai elnöknél. Obama „borzasztónak" nevezte a bűncselekményt, és az ígérte: az Egyesült Államok teljes mértékben együttműködik Japánnal az ügyben.