Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb atombomát robbantott Észak-Korea

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. szeptember 9. 7:54

Phenjan bejelentette, hogy szeptember 9-én, pénteken végrehajtotta ötödik kísérleti atomrobbantását a kommunista rezsim fennállásnak 68. évfordulója alkalmából.

Péntek reggel több nemzetközi földtani intézet észlelt ötös erősségű földmozgást Észak-Koreában, a dél-koreai vezérkar „mesterséges szeizmikus hullámokról" számolt be.

Észak-Korea 2006-ban hajtotta végre első kísérleti atomrobbantását.

A robbanást Amerikában is detektálták. Az Amerikai Földtani Intézet a Richter-skála szerint 5,3 erősségű szeizmikus eseményt észlelt pénteken.

A földmozgás tényét európai kutatóállomások is megerősítették, ahol ötös erősségű rengést mértek.

A kínai földrengésfigyelő rendszer szintén észlelte a földmozgást. A kínai hatóságok egyúttal bejelentették: figyelik a radioaktív sugárzás szintjét az észak-koreai határ vidékén.

A dél-koreai elnöki hivatal tájékoztatása szerint a történtek miatt az elnöki palotában, a Kék Házban összeül az ország nemzetbiztonsági tanácsa, melynek ülését a miniszterelnök fogja vezetni.

A japán kormány is azt közölte, hogy Tokió az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli összehívását fogja kezdeményezni.

Egy szakértő a Reuters hírügynökségnek elmondta: egy ilyen földmozgás 20-30 kilotonnás atomtöltet felrobbantására utal, ez pedig a legerősebb atombomba lehet, amelyet Észak-Korea eddig felrobbantott. A dél-koreai védelmi tárca becslése szerint 10 kilotonna TNT pusztító erejének megfelelő nukleáris töltet robbant fel Észak-Koreában.

„Ez nem egy jó nap" – mondta a történtekről Jeffrey Lewis, a kaliforniai Middlebury Nemzetközi Tanulmányok Intézet szakértője.

Észak-Korea 2006-ban hajtotta végre első kísérleti atomrobbantását. Ez már az ötödik kísérleti atomrobbantása.

Phenjan legutóbb januárban hajtott végre ilyen kísérletet, majd műholdat kísérelt meg felbocsátani számára tiltott ballisztikusrakéta-technológiával. Ezért és a januári kísérleti robbantásért a nemzetközi közösség minden korábbinál szigorúbb büntetőintézkedéseket vezetett be Észak-Koreával szemben.

A Laoszban tartózkodó dél-koreai államfő bejelentette: megszakítja útját, és hazautazik. Pak Gun Hje elítélte a kísérleti atomrobbantást, melyet olyan provokációnak nevezett, mely csak szigorúbb szankciókat és mélyebb elszigeteltséget okoz Phenjannak, és a rendszer önpusztítását mozdítja elő.

A dél-koreai elnök Barack Obamával is beszélt telefonon a történtek miatt. Pak hivatala közölte: Szöul sokkal szigorúbb szankciókat követel Phenjan ellen, és minden lehetséges eszközt bevet, hogy rábírja Észak-Koreát, mondjon le atomambícióiról. Észak-Korea ötödik kísérleti atomrobbantása Kim Dzsong Un észak-koreai diktátor mániákus felelőtlenségéről tanúskodik – közölte a Kék Ház.

A japán miniszterelnök közleményben tudatta: a történtek súlyos fenyegetést jelentenek Japánra nézve. Mint mondta: elfogadhatatlan, hogy Észak-Korea újabb atomrobbantást hajtson végre. A japán külügyminiszter azt is sietett hangsúlyozni: újabb kísérleti atomrobbantással Phenjan ismételten megsérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait.