Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb belső támadás Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. március 12. 8:42

Újabb, úgynevezett belső támadást követtek el március 11-én, hétfőn Afganisztánban külföldi és afgán katonák ellen; a NATO két amerikai katonája és három afgán elesett – közölték hivatalos források Kabulban.

Az eset a keleti Vardak tartományban történt. Az amerikaiak egy rendőrőrsöt látogattak meg, amikor egy afgán egyenruhát viselő tiszt tüzet nyitott rájuk és kísérőikre. A részletek még nem világosak, egyes források több támadóról szólnak. A tartományi rendőrség egyik parancsnoka szerint a NATO katonái nem engednek senkit a helyszín közelébe.

Hasonló támadásokból egyre több van: tavaly azok mintegy félszáz áldozatot követeltek, főleg amerikaiakat. Vardakban az amerikai hadsereg elsősorban különleges alakulatokkal van jelen, de nekik egy nappal ezelőtt távozniuk kellett volna az afgán kormány utasítására.

A kabuli kormány és a nemzetközi erők ellen harcoló tálibok korábban közölték, hogy a beszivárgást felvették a taktikai eszközeik közé. Az ilyen típusú támadásaik terjedése arra kényszerítette az amerikai parancsnokságot, hogy csökkentse a helyi biztonsági erők kiképzési programját.