Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb kurd harcosok érkeztek Szíriába

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. december 4. 8:09

Iraki kurd harcosok egy második csoportja is megérkezett Törökországon át Szíria északi részébe, hogy részt vegyen az Iszlám Állam dzsihadistái által hónapok óta ostromolt határváros, Kobani védelmében. Az Anadolu török hírügynökség keddi jelentése szerint a pesmerga harcosok mintegy 150 fős csoportja előző este lépte át a határt, Mürsitpinar településnél.

A kurd fegyvereseket előzőleg szigorú titoktartás mellett egy magánrepülőgéppel szállították Erbílből – az iraki Kurdisztán régió fővárosából – Törökországba, s a gép további fegyvert és lőszert is vitt a csomagterében.

Törökország először október végén engedte meg, hogy a pesmergák egy 150 fős csoportja területén keresztül Kobaniba utazzon.

A török határ közvetlen közelében fekvő várost hónapok óta ostromolják a szunnita Iszlám Állam szélsőséges harcosai. Az ostrom megtörését célzó hadműveleteket szeptember óta légi csapásokkal támogatja az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció.

A NATO-tag Törökország nem járult hozzá, hogy a koalíció harci gépei török támaszpontokról induljanak szíriai bevetésükre. Amerikai nyomásra ugyanakkor az ankarai kormány novemberben elvállalta, hogy kurd pesmerga harcosokat és iraki katonákat képezzenek ki török katonák, így segítve az Iszlám Állam elleni küzdelmet.