Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb merényletek Irakban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. október 14. 19:20

Legalább harmincegy ember életét vesztette és több mint százan megsebesültek Irakban az október 13-ai, vasárnapi nap folyamán síita többségű településeken elkövetett merényletekben.

A legvéresebb terrorcselekmény a Bagdadtól 95 kilométerre délre fekvő Hilla városában történt, ahol autóba rejtett pokolgépek nyolc emberrel végeztek és további 22 főt megsebesítettek egy piactéren.

Szuvajra és Kút városában szintén gépkocsikba rejtett robbanószerkezetek öt, illetve négy embert öltek meg, és további harmincat sebesítettek meg.

Hasonló merényletek történtek Szamáva, Dívánijja és Szamarra településeken. Szamarrában egy szombati, 17 ember halálát követelő robbantás áldozataira emlékező tömeget ért támadás.

Rendőrségi források szerint vasárnap legalább 11 merénylet történt Irakban, amelyekben összesen 31-en vesztették életüket és közel 150-en megsebesültek.

Irakban csak október hónapban több mint 258-an, április óta pedig ötezren vesztették életüket terrorakciókban. Ezzel az idei a legvéresebb év a közel-keleti országban 2007 óta, amikor Irak a polgárháború szélén táncolt.

A terrorakciók nagy részét a szunnitákból álló al-Kaida nemzetközi terrorszervezet számlájára írják, amely eretnekeknek tartja a síita iszlám követőit, és harcot folytat az iraki síita kormány megdöntéséért.

Megfigyelők szerint az erőszak elharapódzásában a szomszédos Szíriában folyó polgárháború is szerepet játszik, amely az iraki társadalmat is megosztja és felerősítette a vallási szembenállást az iszlám szunnita és síita ágát követők között.